De Engelse gewezen pisterenner Maurice Burton viert vandaag zijn 65ste verjaardag. In 1981 schreef ik over hem een “minibrokje” in De Rode Vaan.

Engelse pisterenner Maurice Burton heeft naar alle waarschijnlijkheid de fiets aan de haak gehangen. Hij is niet meer komen opdagen voor de zesdaagse van Dortmund en niemand heeft sindsdien nog iets van hem vernomen. Weggepest. Waarom? Akkoord, Burton had zich schuldig gemaakt aan dopingfraude, maar sedert wanneer is het zesdaagsewereldje zo puriteins geworden? Daar wringt het schoentje dus niet. De waarheid is dat Burton reeds lang werd gepest omdat hij… een kleurling is (geboren in Jamaica), de dopingsaffaire dreef de zaak maar ten top.
Vroeger reeds had Burton aan confrater Leon Vanel van « De Morgen » verklaard « dat hij zijn huidskleur tegen had om als baanrenner te slagen. » Vanel had daarop gerepliceerd « dat hij integendeel zijn huidskleur mee had om op de zesdagenaffiche te geraken, want een kleurling zesdagen-renner is een unieke verschijning. » « Als dat zo is », zou Burton hebben geantwoord, « als men mij maar waardeert omdat ik een andere huidskleur heb, dan mogen ze voor mijn part het contract wel aan een ander geven. »

Referentie
Ronny De Schepper, Nigger, De Rode Vaan nr.44 van 1981

P.S. Toevallig is er onlangs nog een internet-interview verschenen met Maurice Burton. Hieruit blijkt dat hij uiteindelijk toch nog tot 1984 heeft gekoerst, maar ook in dit interview wordt vaak verwezen naar racistische opmerkingen aan zijn adres.

04 maurice burton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.