Josef Cerny (foto Jérémy Günther Heinz Jähnick via Wikipedia) heeft de ingekorte etappe (*) naar zijn hand gezet in de Giro. In de kopgroep van veertien streden onze landgenoten Sander Armée, Victor Campenaerts en Iljo Keisse mee voor de ritzege, maar ze botsten op een solo van hun Tsjechische vluchtgezel, die de mooiste zege uit zijn carrière boekte en zijn team CCC, dat verdwijnt uit het peloton, net voor het einde van dit tijdperk de eerste WorldTour-overwinning van 2020 schonk. In de grote groep klopte alleen Bora-Hansgrohe op de deur. Groupama-FDJ wilde de puntentrui van Arnaud Démare niet in gevaar brengen en was best tevreden met veertien koplopers die de punten van Peter Sagan wegkaapten. (Sporza)

Josef Černý (Praag11 mei 1993) won in 2012 het bergklassement van de Carpathia Couriers Paths. In 2013 werd hij al Tsjechisch kampioen tijdrijden bij de beloften. Hij won dat jaar ook het jongerenklassement van de Ronde van Mazovië. In 2014 won hij de Visegrad 4 Bicycle Race en werd hij opnieuws Tsjechisch kampioen tijdrijden bij de beloften, net als in 2015. In2017 won hij de 3e etappe en het eindklassement van de Ronde van Tsjechië. Hij won ook het eind- en puntenklassement van de Ronde van Zuid-Bohemen. In 2018 werd hij voor het eerst Tsjechisch kampioen tijdrijden bij de elite, tevens werd hij Tsjechisch kampioen op de weg. Daarbij won hij ook nog de 4e etappe Ronde van Zuid-Bohemen. (Wikipedia)

Na de corona-lockdown mocht hij bij het Tsjechisch tijdritkampioenschap op het hoogste schavot plaatsnemen. Na 40 kilometer tegen de klok in Mlada Boleslav hield de 27-jarige Cerny 10 seconden over op titelverdediger Jan Barta (Elkov-Kasper). Het brons was voor Adam Toupalik (Elkov-Kasper). 

(*) Van de langste rit naar de kortste etappe in enkele uren tijd: het kan alleen in de Ronde van Italië. Het peloton had om 10u moeten beginnen aan een dagtrip van liefst 258 kilometer, maar het gemor bereikte net voor de start een kookpunt. De lange transfers voor en na de etappes, het hondenweer en het coronaspook: de renners zagen 7 uur koersen in de regen en de koude niet zitten. Organisator Mauro Vegni van RCS was not amused (en dat is nog zacht uitgedrukt), maar moest zich – met zeer veel tegenzin – neerleggen bij de wil van het peloton. Na een verplaatsing met de bus kon de 19e etappe – ingekort tot 124 kilometer – ruim 4 uur later dan gepland dan toch van start gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.