Vandaag is het veertig jaar geleden dat op de Sloeberzolder (de zolder van De Vlam) de Temsese afdeling van de Pionierkes werd gesticht. Heel lang heeft deze groepering niet bestaan, veronderstel ik, maar helemaal zeker ben ik niet, aangezien ikzelf op 1 februari naar Gent ben verhuisd, maar ik geloof dat zelfs op dat moment de activiteiten al op een laag pitje stonden. En bovendien hadden we dan nog met tegenslagen te kampen. Zo trapte een meisje tijdens een bosspel in “den bos van Janssens” in een plank met een grote roeste nagel, die – zoals bij Christus – helemaal door haar voet kwam te zitten. Ik werd er zelf onwel van toen ik het zag, maar dat meisje verdroeg dat zonder zelfs maar te huilen. Respect! (Ik vraag mij af wie dat was, als ze zichzelf – of iemand anders – zou herkennen, graag een seintje!) Gelukkig waren we verzekerd bij Willy Minnebo! De leukste herinnering was nog onze deelname aan de nationale kerstvakantie van de Pionierkes in Lichtaart (zie foto), waar mijn toenmalige echtgenote en ik ons “diploma” van begeleider hebben gehaald. In een artikel over jeugdvakanties in De Rode Vaan citeer ik een brief van één van de deelnemertjes…

« Ik vond het kerstatelier hier in Lichtaart reuze fijn. De spelletjes, het verven en alles wat we deden was plezant. Het schaatsen is ook goed meegevallen. De pannenkoeken waren zeer lekker, evenals het andere lekkere eten dat Eliane en Ronny maakten. En wat ik het fijnste vond, was heel laat gaan slapen. En ook de frisse lucht van de ochtendwandelingen met Tejo, Anneke, Annemie, Martine, Sonia en Karine. Nu iets over de slaapkamers: de matras was een beetje hard, maar kom… we konden toch slapen. De beste groetjes van Veronique ».
Ja, de tijd staat niet stil. Vele kinderen zijn net als Veronique amper bekomen van de kerstvakantie of reeds steken de paaslelies hun kop op en doet de eerste lentezon ons zelfs reeds uitkijken naar verre of nabije stranden. Tal van jeugdorganisaties hebben ons dan ook hun vakantieprojecten al medegedeeld en in een paar bijdragen hopen we die aan jullie voor te stellen. Dromen van de vakantie is immers reeds half in vakantie zijn…
In mijn tijd, zucht de ouwe hippie-grootvader en hij lurkt nog even aan zijn hasjpijpje, in mijn tijd gingen we eerst wérken om op vakantie te kunnen gaan. Ja, eigenlijk begon de vakantie reeds op de fabriek. Of het avontuur, ja het avontuur, dát is beter
Grootvader blikt in de verte en streelt, verdiept in zijn dromen, zijn baard die, in tegenstelling tot zijn lange haren, nog vól is. Kleinzoon Pietje Punk zit aan zijn voeten met een Bowie-mes te spelen en haalt de neus op. Niet enkel omdat grootvader weer z’n indiaanse sandalen aan heeft, maar ook omdat Piet, sedert hij op z’n zestiende de school heeft gelaten voor wat ze is, nog nooit de kans heeft gehad om een fabriek langs de binnenkant te zien, laat staan er te werken.
Hoe zou de jeugd nu aan het geld geraken om op vakantie te gaan? Ik vraag het me soms af. Boze tongen beweren wel eens dat de meisjes op hun rug reizen en dat alle jongens drugdealers zijn, maar zo zijn boze tongen nu eenmaal.
Hoe dan ook, « traditioneel » (en dus : duur) reizen zie ik voor de jeugd anno ’84 niet zitten. Gelukkig zijn er nog jongerenorganisaties die zich over deze verloren generatie ontfermen. Opdat ze af en toe nog eens frisse lucht zou kunnen happen.
De MJA b.v. ziet het nogal groot.
En wat grootvader vooral plezier doet : hier rekt men het begrip « jeugd » tot 30 jaar! Dertig jaar! Grootvader is pas twee jaar ouder!
En met de MJA kun je ook alle kanten uit (woordspeling, jawel!). Je wil gewoon lui op je krent aan een strand liggen ? Bulgarije, Spanje en Italië worden je op een dienblad aangereikt. Maar neen, je bent jong en dus op zoek naar avontuur : Nederland, Frankrijk en Marokko wenken! (Nederland? Wat is er nu avontuurlijk aan kaas met gaatjes? Een zeiltocht op het IJsselmeer, mijn waarde, dát is leven).
Of u (hier is het gemeenzame « je » niet meer op z’n plaats) ziet het meer cultureel. Dan is er het klassieke Griekenland. Maar ook de Sovjet-Unie. Als je echter liever gewoon eens heen en weer wipt, dan moet je het natuurlijk dichter bij de deur zoeken. Geen nood, Londen, Amsterdam en Parijs staan te dringen om in je gunst te komen.
En ons eigen landje wordt natuurlijk ook niet vergeten. Hier kan je vooral sporten. Zonder zwart geld welteverstaan.
Hetzelfde — maar dan op beperktere schaal — vind je weer bij de Humanistische Jongeren. En wat is het voordeel van de Humanistische Jongeren ? Wel, als je met hén naar Parijs gaat, dan bezoek je zowel de Notre Dame als de Moulin Rouge. Vrij Onderzoek heet dat, geloof ik.

56 adrian timmis

Maar al deze reizen richten zich vooral tot jongelui vanaf 14 jaar. Gelukkig is Sloeber er nog. Die bekommert zich om de kleintjes. Dit jaar werd het vakantieaanbod zo maar verdubbeld ! Het is nu zo groot dat men er een heuse folder heeft voor voorzien, iets waaraan natuurlijk ook de andere vernoemde organisaties hebben gedacht. Lik onze vorst dus maar alvast driemaal langs achter en stuur zijn beeltenis vergezeld van een verzoekschrift naar de drie onderstaande adressen.
MJA, St-Jansstraat 32-38, 1000 Brussel, 02/511.19.26.
Humanistische Jongeren, Lemonnierlaan 129, bus 17/18, 1000 Brussel, 02/511.63.14.
Sloeber en C°, Geldenaaksebaan 120, 3030 Leuven, 016/22.13.24.
PAASEI VAN SLOEBER
De Pioniers (of de Sloebers, zoals je wil) hebben voor hun paasatelier de harde matrassen van Lichtaart geruild voor de donzige nestjes van het bivak-huis ’t Eksternest in Westouter. Van 12 tot en met 16 april slaan een heleboel creatieve activiteiten op het programma zoals schilderen, toneel spelen, foto’s maken, werken met waardeloos materiaal, dansen enz. Maar ook aan sport, spel en wandelingen wordt gedacht.
De prijs wordt laag gehouden : 800 fr. per kind en 600 fr. vanaf het tweede kind uit hetzelfde gezin. Hierbij is alles inbegrepen, d.w.z. overnachting, maaltijden, gebruik van materialen en gezond snoepgoed. Bovendien zit in de prijs ook een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid vervat. Daar het aantal inschrijvingen beperkt is, wordt de liefhebbers aangeraden zonder verwijl contact op te nemen met de Vlaamse Federatie van Pioniers, Geldenaaksebaan 120, 3030 Leuven. Of telefonisch : 016/22.13.24.
GEEN GEKNUFFEL OP DE BOERDERIJ
Kinderboerderijen zijn natuurlijk best leuk. Zelf lopen we b.v. geregeld in die van Bornem aan. Akkoord, het is een typische zoethouder voor appartementskinderen : een imitatiewaterschapsheuvel in je eigen tuin is natuurlijk een veel beter alternatief, maar hoeveel mensen hebben daartoe nog de mogelijkheden ?
Kinderboerderijen beantwoorden dus zeker aan een behoefte. Toch kijken de initiatiefnemers van de jeugd-en gezinsboerderij Het Neerhof ietwat meewarig erop neer. “Knuffelboerderijen” noemen zij het. Bij hen gaat het er dan ook helemaal anders aan toe : geen geknuffel (van de dieren), maar handen uit de mouwen. Men verbouwt er alle graangewassen en daarbij nog bieten, rapen en aardappelen. Er is een moes- en een kruidentuin, een boomgaard en diverse soorten vee (koeien, varkens, kippen enz.).
De bezoekers worden dan ook geacht niet enkel de zwoele geuren van het boerenleven te komen opsnuiven maar daadwerkelijk in te springen bij het rooien van de aardappelen, de onkruidbestrijding, het voederen van de dieren, het uitmesten enz. Natuurlijk steeds onder het oog van een deskundig begeleider.
Om het geregelde hoeveleven niet te storen is er voor de hele kleintjes een speciale speelweide voorzien. waar ze vrolijk kunnen stoeien zonder in een koeietaart terecht te komen.
Tijdens de paas- en zomervakanties richt Het Neerhof in samenwerking met de dienst Jeugd en Speelpleinen, boerderijvakanties in voor tieners (13-15 jaar) uit het Brusselse secundaire onderwijs. Neem hiervoor contact op met Het Neerhof, Kwadeplas 32, 1640 Sint-Genesius-Rode. tel. 02/358.03.24. Wat zeg je ? Of de matrassen hard zijn ? Dat weten we niet. Al wat de organisatoren ons daarover meegeven zit wellicht vervat in het zinnetje « Een hoevedag begint en eindigt steeds in het stro ».
Tenzij we dat verkeerd hebben begrepen…
VAKANTIES VOOR 15-17-JARIGEN
De vormingsorganisatie TIEM v.z.w. organiseert dit jaar verscheidene creatieve vakanties gedurende de zomermaanden.
Tijdens deze creatieve vakanties krijgen de deelnemers volop de kans hun creativitelt te ontplooien langs diverse expressievormen, (beweging, taal, materialen, video, enz.).
Speciaal voor 15-17-jarigen zijn er de vakantieweken van 20-24 juli (Dworp) en van 17-22 augustus (Lichtaart).
Wie ouder is kan zijn keuze maken uit diverse vormingscursussen rond dans, beweging, taal, spreekvaardigheid enz…
Een overzichtsfolder is gratis en vrijblijvend te verkrijgen bij TIEM vzw, P. De Nefstraat 9, 2300 Turnhout, tel. : 014/41.36.75.
JONG TALENT
Zoals reeds gebeurde tijdens het seizoen ’80-’81, zal de Stadsschouwburg te Antwerpen ook in de toekomst het wandelfoyer openstellen voor jonge talenten. Elke eerste zondag van de maand is er in de voormiddag vrij podium. Ook in openlucht, op het Theaterplein, vlakbij de Antwerpse Vogelmarkt, kan er worden opgetreden: een enige gelegenheid om aan straatanimatie te doen.
Iedereen met talent die muziek, poëzie, mime, cabaret of noem maar op beoefent is van harte welkom.
Wel eerst even contact opnemen met de Stadsschouwburg Dienst Coördinatie, vragen naar Maurice Hauspie. Adres: Meistraat 2, 2000 Antwerpen. Ook telefonisch te bereiken op nr. 031/31.97.50.

Referentie
Ronny De Schepper, MJA, HJ, Sloeber: je bent jong en je wil wat…, De Rode Vaan nr.13 van 1984

4 gedachtes over ““Wat ik het fijnste vond, was heel laat gaan slapen”

  1. Ter informatie: Tejo Cockx werd meerdere malen veroordeeld voor kindermisbruik (ga dit gerust na bij de rechtbank of vraag hem om zijn getuigschrift van goed gedrag en zeden). Omwille van die reden vindt ik dit artikel uiterst ongepast. Wij zouden het daarom ten zeerste appreciëren indien u het offline wil te halen. Alvast dank bij voorbaat

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.