De Ierse wielrenner Daniel Martin (foto’s Erik Westerlinck) heeft toegeslagen op de eerste aankomst bergop in de Vuelta. Hij bleef in een lange sprint Primoz Roglic voor, die Martin in het klassement wel ziet naderen, maar die anderzijds wel afstand nam op Carapaz en Mas. Dan Martin was bijzonder emotioneel in zijn korte reactie na zijn zege. “Ik was er dit jaar al een paar keer dichtbij. Ik wou per se winnen voor mijn nieuwe team Israel Start-up Nation, want ze zijn altijd goed geweest voor mij.” (Sporza)

Daniel Martin (Birmingham, 20 augustus 1986) is de zoon van ex-wielrenner Neil Martin en van Maria Roche, de zus van oud-tourwinnaar Stephen Roche.
Nadat hij in 2004 nog Andrew Hill en Ian Stannard geklopt had in de strijd om de nationale titel op de weg van Groot-Brittannië bij de junioren, besloot hij vanaf 2006 de Ierse nationaliteit aan te nemen. Vanaf dat jaar sloot de 20-jarige Martin zich ook aan bij het Franse wielerteam Vélo Club La Pomme Marseille. Hij maakte er indruk door onmiddellijk goed te presteren. Hij won een rit in de Ronde van de Aostavallei en in de eindklassering moest hij enkel Alessandro Bisolti laten voorgaan. Het daaropvolgende seizoen werkte hij ook af in Franse loondienst. Hij won dat seizoen een rit en het eindklassement in de Tour des Pays de Savoie en hij wist weer een rit te winnen in de Ronde van de Aostavallei. Door deze goede resultaten werd Martin door het Amerikaanse Team Slipstream gecontracteerd voor een stage. Hij zou er vanaf 2008 een vast contract krijgen.
In zijn eerste twee seizoenen bij de ploeg tastte hij vooral zijn mogelijkheden af. Hij behaalde enkele mooie resultaten, zo werd hij in 2008 meteen Iers kampioen op de weg, en werd hij in 2009 2de in de Ronde van Catalonië en 8ste in de Ronde van Lombardije.
In 2010 maakte de wielerwereld voor het eerst echt kennis met de toen nog altijd maar 24-jarige Ier. Hij won dat jaar de 5de rit in de Ronde van Polen en het eindklassement van diezelfde ronde met acht seconden voorsprong op Grega Bole. Het daaropvolgende seizoen bracht Martin wederom een ritzege in de Ronde van Polen, maar in de strijd om de eindzege moest hij Peter Sagan met acht seconden laten voorgaan. Hierna volgde de Vuelta, waar hij uitstekend reed. Hij won de 9e rit, een zware bergrit met aankomst in La Covatilla. In de spurt van de kopgroep klopte hij toen Bauke Mollema. In het eindklassement zou hij uiteindelijk als 13de eindigen op ruim zeven minuten van Juan José Cobo Acebo. In de Ronde van Lombardije eindigde Martin als 2e, waarmee hij bewees dat hij ook een klassiek renner is. In 2012 zette hij alles op de Tour, hij kon echter niet overtuigen en eindigde ietwat teleurstellend als 35e.
2013 begon uitstekend voor Martin. Als voorbereiding op de klassiekers reed hij de Ronde van Catalonië, hij won er de lastige 4de rit, dit was genoeg om de eindzege veilig te stellen. Tijdens de Waalse Pijl zat hij bij de slotklim wat ingesloten, hij slaagde er echter nog in een 4de plek uit de brand te slepen. Hierna volgde Luik-Bastenaken-Luik. Hij startte er als kopman en reed de hele dag alert voorin. Toen Joaquim Rodríguez in de slotfase wegreed was Martin de enige die hem trachtte terug te halen, hij slaagde hierin en vlak voor de laatste bocht plaatste hij zijn ultieme versnelling, dit was genoeg om zijn eerste klassieker binnen te halen. Later dat seizoen bleek hij tijdens de Tour uitgeteld voor het eindklassement; Martin ging dan maar op zoek naar een ritzege, wat hem lukte met het winnen van de negende rit.
De overwinning in de honderdste editie van Luik-Bastenaken-Luik ging aan zijn neus voorbij toen hij bij de achtervolging op de ontsnapte Giampaolo Caruso in de laatste bocht onderuit ging. Ook tijdens de Ronde van Italië van 2014 kwam Martin ten val. Hij moest als kopman al tijdens de openingsrit, een ploegentijdrit in Ierland dan nog wel, opgeven nadat hij hard onderuit ging. Wel haalde Martin in 2014 zijn tweede wielermonument binnen door de Ronde van Lombardije te winnen.
2015 was een wat minder jaar, maar in 2016 was hij derde in de Waalse Pijl, negende in de Tour en won hij de 2e etappe van de Ronde van Valencia en de 3e etappe van de Ronde van Catalonië. In 2017 won hij de 2e etappe Ronde van de Algarve, maar hij was vooral tweede, zowel in Luik-Bastenaken-Luik als in de Waalse Pijl en zesde in de Tour. (Wikipedia)
Sinds 2018 reed hij voor UAE Team Emirates. Die overgang is niet bepaald gemakkelijk verlopen en ondanks het feit dat Daniel Martin even strijdlustig was als vroeger, bleven de overwinningen uit. Maar uiteindelijk was het dan toch prijs in de Dauphiné, al moest een al juichende Martin toch nog opnieuw naar de beugel grijpen voor een sterk opkomende Geraint Thomas. Na afloop verklaarde hij dat het wat heeft geduurd voor hij zich aan de nieuwe ploeg en de ploeg zich aan hem had aangepast, maar dat hij hoopt dat het vanaf nu allemaal wat makkelijker zal gaan.

Dat bleek in de Ronde van Frankrijk nog altijd niet echt zo te zijn, want Daniel Martin stond er nog altijd alleen voor. Dat belette hem niet om uit te pakken op de Mur de Bretagne. Misschien heeft dat bijgedragen tot het feit dat hij de prijs van de superstrijdlust heeft gewonnen in de Tour, een uitverkiezing waarmee ik kan leven, zij het dan eerder wegens het gebrek aan strijdlust bij de andere toppers. Ik vond dat er in deze Tour uitzonderlijk weinig is aangevallen. Team Sky heeft de wedstrijd nog altijd in een houdgreep en of het dan Geraint Thomas is die wint of Christopher Froome maakt uiteindelijk weinig uit.

Daniel Martin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.