Primož Roglič (foto’s Erik Westerlinck) zint op wraak na zijn verloren Tour en heeft dat meteen duidelijk gemaakt in de openingsetappe van de Vuelta. De Sloveen toonde zijn venijnige eindschot al in de loodzware eerste rit, die veel slachtoffers eiste onder wie Chris Froome. (Sporza)

In 2006 pakte Primož Roglič (Trbovlje, 29 oktober 1989) op het wereldkampioenschap schansspringen voor junioren de zilveren medaille in de landenwedstrijd. Een jaar later pakte hij met het Sloveense team zelfs de wereldtitel bij de junioren. Roglič’ persoonlijke schansspringrecord is 146,5 meter, dit sprong hij in 2007 in Planica. Wegens een zware val moest Roglič in 2011 een punt achter zijn schansspringcarrière zetten. Tijdens zijn revalidatie richtte hij zich op wielrennen, waarna bleek dat hij goed mee kon in het peloton.
Van 2013 tot en met 2015 kwam Roglič uit voor Adria Mobil, waarvoor hij in 2014 Kroatië-Slovenië en een rit in de Ronde van Azerbeidzjan won. Een jaar later won hij in de Rondes van Azerbeidzjan en van Slovenië een etappe en het eindklassement. Zo werd hij opgemerkt door ProTour-ploeg Lotto.NL-Jumbo die hem aan boord nam.
Op 6 mei 2016 werd hij al meteen verrassend tweede in de openingstijdrit van de Ronde van Italië. Het verschil met de nummer één, Tom Dumoulin, bedroeg slechts 22 duizendste van een seconde. Enkele dagen later, op 15 mei 2016, bevestigde hij zijn tijdritcapaciteiten door de negende rit – een individuele tijdrit over 40,5 km – op zijn naam te schrijven. Bijna twee weken na de Giro werd Roglič nationaal kampioen tijdrijden.
In de Ronde van Frankrijk 2017 won hij de zeventiende etappe van La Mure naar Serre Chevalier. Hij werd hiermee de eerste Sloveen die een Touretappe wist te winnen. Dat is natuurlijk wel eens meer het geval, zo wellicht b.v. ook bij zijn ritzege in de Tirreno Adriatico 2018.
Met een zege in de tijdrit nam Primoz Roglic daarna een stevige optie op de eindzege in de Ronde van het Baskenland en ondanks het feit dat hij er in de slotrit alleen voor stond tegenover een complete Movistar-ploeg, heeft hij toch stand gehouden.
Moest hij het in Baskenland nog helemaal op zijn eentje doen, dan kreeg Primoz Roglic in Romandië toch steun van vooral Steven Kruijswijk om de jonge Colombiaan Egan Bernal met acht seconden af te houden van de eindzege.
Daarna heeft hij na de vierde etappe van de Ronde van Slovenië ook de slottijdrit op zijn naam geschreven. De Sloveen rijfde op die manier een tweede eindzege in de ronde van zijn land binnen.
In de Ronde van Frankrijk leverde Lotto-Jumbo uiteindelijk toch ook als ploeg een prachtprestatie af met twee ritoverwinningen voor Roglic en een derde plaats voor hem en een vijfde voor Kruijswijk als gevolg.
In 2018 heeft Roglic zijn suprematie in de UAE Tour in de laatste bergrit nog eens extra in de verf gezet. In een sprint bergop remonteerde hij in laatste instantie Tom Dumoulin. Op de klim maakte vooral Laurens De Plus indruk. In dienst van kopman Primoz Roglic ranselde hij het peloton uit elkaar en bereidde en passant ook nog de sprint voor. Aangezien de UAE Tour de dag daarna eindigde met een vlakke rit is het klassement na deze rit al gemaakt. Roglic is eindwinnaar, De Plus is met een 9e plaats de beste landgenoot.
Een maand later kon hij amper geloven dat hij zichzelf de winnaar mocht noemen van Tirreno-Adriatico. De kopman van Jumbo-Visma maakte in de afsluitende tijdrit (gewonnen door Victor Campenaerts) precies genoeg tijd goed om Adam Yates met één seconde uit de leiderstrui te rijden.
Na de eerste rit in lijn en de vierde rit in de Ronde van Romandië heeft Roglic deze keer wél de slottijdrit gewonnen vóór kersvers uurrecordhouder Victor Campenaerts. Nadat hij een door de slechte weersomstandigheden ingekorte koninginnerit had gewonnen als snelste van een kopgroep van tien, zat de leiderstrui al stevig om de schouders van Roglic, maar hij wilde blijkbaar nog eens de puntjes op de i plaatsen.
Ook de daaropvolgende Giro begon uitermate positief voor Roglic. Hij won immers meteen de inleidende tijdrit. De wedstrijd was om zo te zeggen al na een half uur afgelopen, want alle favorieten wilden uit schrik voor voorspelde regenbuien vroeg starten. De regen bleef echter uit, zodat het toch nog uitkijken was naar Simon Yates, die als enige later wilde starten. En de Brit deed het zeer goed, maar Roglic bleek toch onklopbaar. De vraag was dan of hij nu deze trui koste wat kost zal verdedigen met het risico er uiteindelijk toch aan ten onder te gaan (zoals Yates vorig jaar), dan wel of hij ze in een geaccidenteerde rit uit handen zou geven. Dat laatste gebeurde inderdaad een paar dagen later. Daarna heeft hij ook de tweede tijdrit in de Giro gewonnen, zij het deze keer enkel dankzij het geklungel van de Lotto-ploeg. Onze landgenoot Victor Campenaerts reed immers een schitterende tijdrit, maar door het geklungel met een fietswissel na een mechanisch defect verloor hij alsnog met amper elf seconden. Roglic die nog maar enkele dagen eerder opzettelijk de roze trui had afgestaan aan Valerio Conti, is daarmee opnieuw opgerukt naar een tweede plaats op 1’50” van Conti en heeft al zijn rechtstreekse concurrenten een zware slag toegebracht. Uiteindelijk zal hij derde worden in deze Giro op 2’30” van de verrassende winnaar Richard Carapaz. Vincenzo Nibali werd tweede op 1’5″.

Enkele maanden later nam hij weerwraak in de Ronde van Spanje. De Sloveen van Jumbo-Visma won de tiende etappe, een individuele tijdrit van net geen veertig kilometer en nam meteen ook de rode leiderstrui over van Nairo Quintana die veel tijd verloor. Diens ploegmaat Alejandro Valverde stond voor de zevende keer op het eindpodium. De jonge landgenoot van Roglic, Tadej Pogacar, werd derde en daarmee ook beste jongere. In het puntenklassement was hij tweede achter Roglic, die ook de eerste Sloveen is om de Vuelta op zijn naam te schrijven.

Met zijn overwinning in de Ronde van Emilië haalde hij daarna zijn eerste zege in een eendagswedstrijd binnen. Hij rondde met ogenschijnlijk gemak het overwicht van de Jumbo-Visna ploeg af op dezelfde plek waar hij enkele maanden eerder de proloog van de Ronde van Italië had gewonnen. Daarmee is zijn mindere prestatie in het WK in Yorkshire alvast doorgespoeld.

Die overwinning smaakte blijkbaar naar meer. Enkele dagen later heeft hij immers ook de Tre Valli Varesine gewonnen. In het interview achteraf gaf hij toe dat hij deze overwinning mede te danken had aan het feit dat een groep ronkende namen werd uitgeschakeld nadat ze een motor hadden gevolgd die het parcours had verlaten. Op 15 kilometer van de finish werd een groep met onder meer Nibali, Teuns, Valverde, Martin en Mollema uitgeschakeld door de afwezigheid van seingevers op een rond punt. De lachende derde leek Luis Leon Sanchez, die kort voordien was weggereden uit het groepje toppers. De Spanjaard leek op weg naar de zege, maar viel in de slotfase stil. Op 700 meter was hij eraan voor de moeite. Astana mikte dan maar op Jakob Fuglsang, maar niemand kon of wilde reageren op een versnelling van sluipschutter Primoz Roglic op enkele hectometers van de finish. De eindwinnaar van de Vuelta keek niet meer om en snelde naar zijn dertiende zege en de vijftigste seizoenszege van Jumbo-Visma. 

In 2020 begon Primoz nogal voorzichtig, maar toen na de coronacrisis de wieleractiviteit werd hervat, is hij meteen kampioen van Slovenië geworden door Tadej Pogacar te verslaan. (Wikipedia)

Daarna heeft hij in de Ronde van de Ain na de tweede etappe ook de slotrit gewonnen. Op de Col du Grand Colombier moest Bernal een achterstand van 10 seconden goedmaken op leider Primoz Roglic. Maar toen Froome – de laatste pion van Bernal – ook aan het einde van zijn Latijn kwam, nam Jumbo-Visma het roer genadeloos over. Tom Dumoulin nam iedereen op sleeptouw en zorgde ervoor dat niemand meer kon ontsnappen. Roglic spurtte naar zijn tweede ritzege op een rij en gaf zo zijn eindzege nog wat meer glans. Op het eindpodium wordt Roglic geflankeerd door twee Colombianen: Bernal en Quintana.

Een beetje later liet Roglic zich op de Col de Porte in de Dauphiné niet imponeren door het machtsvertoon van Ineos en sloeg toe in de slotkilometer. Concurrent Egan Bernal werd slechts tiende. Het mooiste speelde zich echter af nà de aankomst. Daar stond Roglic’ vrouw Lora Klinc hem op te wachten met op haar rug hun zoontje Lev. Die zat eerst zowat verdwaasd om zich heen te kijken, maar toen hij zijn papa bemerkte, verscheen er plots een brede glimlach op zijn gezichtje en begon hij in de handen te klappen. Ontroerend! Ik denk dat we een opvolger hebben gevonden voor Rick Zabel… Helaas kwam Primoz daarna ten val in de Dauphiné en is niet meer gestart in de laatste etappe, alhoewel de eindzege hem eigenlijk niet meer kon ontsnappen. 

Daarna heeft hij de vierde rit in de Tour, met aankomst op Orcières-Merlette, gewonnen. Hij won de spurt van een elitegroep, voor Tadej Pogacar en Guillaume Martin. Later werd hij leider en hield zijn ploeg Jumbo-Visma de tegenstand zozeer in een Team Sky-achtige wurggreep dat een eindoverwinning gemakkelijk binnen bereik leek. Maar in de afsluitende tijdrit werd Roglic onttroond door zijn jongere landgenoot Tadej Pogacar.

Eén van die helpers die zich uit de naad heeft gereden was onze landgenoot Wout Van Aert. Toen Roglic dus een week later samen met hem in een groep zat die Julian Alaphilippe op de hielen zat in het wereldkampioenschap in Imola, verwachtte heel Vlaanderen dat Roglic op zijn beurt alles uit de kast zou halen om Van Aert aan de wereldtitel te helpen. Dat gebeurde echter niet, wat heel wat ophef veroorzaakte op de sociale media.

Daarna is Roglic de winnaar geworden van een ontluisterende finale van Luik-Bastenaken-Luik. In de sprint om de zege met vijf ronkende namen stak wereldkampioen Julian Alaphilippe zijn handen te vroeg in de lucht. Primoz Roglic stak op de aankomstlijn zijn wiel nog voor dat van de Fransman. Alaphilippe oogde nerveus, lanceerde de sprint en maakt een zwieper naar links, waardoor Hirschi uit zijn klikpedaal schoot. Ook Pogacar werd gehinderd bij dat manoeuvre en mocht de zege vergeten. Alaphilippe werd door zijn manoeuvre nog teruggezet naar de vijfde plaats. Roglic wint dus zijn eerste monument voor Hirschi en Pogacar. (Sporza)

02-Roglic Primoz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.