De Zuid-Afrikaanse keyboardspeler Manfred Mann viert vandaag zijn tachtigste verjaardag. Op de foto staat Manfred links. Merkwaardig hoezeer hij en Tom McGuinness (rechts) op elkaar lijken. Daar tussenin: Paul Jones (*), Klaus Voormann en Mike Hugg.

Manfred “Mike” Lubowitz  maakte als Manfred Sepse Lubowitz deel uit van de eerste Zuid-Afrikaanse rock’n’roll band The Vikings. In 1961 verhuist Manfred naar Engeland waar hij zijn eerste band vormde in 1962 samen met Mike Hugg. Alhoewel de groep The Mann Hugg Blues Brothers heette, bleven beide naamgevers op de achtergrond tijdens optredens. De zanger en ster van de band in de vroege jaren was Paul Jones. Omdat iedereen dacht dat Paul Jones Manfred Mann was, schreef Mann het nummer ‘The one in the middle’, daarmee kon Paul Jones in live optredens het verschil tonen.

De groep begon haar carrière met optredens in de Studio 51 in de Great Newport Street in Londen, in dezelfde periode dat de Rolling Stones – nog zonder platencontract – daar covers van Chuck Berry en Bo Diddley kwamen spelen.

Manfred Mann brak door met de derde single 5-4-3-2-1 Dat liedje werd zelfs een tijd het kenwijsje van Ready Steady Go, een zéér populair Brits tv-programma gewijd aan rock- en popmuziek.

De groep had – ondanks de suprematie van de Beatles – een aantal nummer 1-hits in het Verenigd Koninkrijk, waaronder een coverversie van Do wah diddy diddy van The Exciters. Zowel Manfred Mann zelf als vooral zanger Paul Jones hadden een gruwelijke hekel aan dit nummer dat hen door de platenfirma was opgedrongen. Maar het dient gezegd, het is een erg catchy nummer dat heel verdiend een groter succes werd dan de originele versie.

Toen Paul Jones de band in 1966 verliet, op het hoogtepunt van hun roem, namelijk met het liedje Pretty Flamingo, werd Mike d’Abo de nieuwe zanger. Met hem bleef de band aan de top en hadden ze opnieuw een aantal grote hits waaronder Bob Dylans lied Mighty Quinn (1968) en met Ha! Ha! Said the clown dat een grote hit werd bij de Blommenkinders.

Toch ging de groep uit elkaar en heeft Mann de band Manfred Mann Chapter Three opgericht. Sinds 1971 werd dat dan Manfred Mann’s Earth Band. Ondanks hits als Blinded by the light en Spirits in the night van Bruce Springsteen was ik mijn belangstelling voor de groep echter verloren. Om er dus meer over te vernemen zal ik je naar de Wikipedia-pagina moeten verwijzen.

Ronny De Schepper

(*) Opmerkelijk hoezeer Paul Jones en Mike d’Abo op elkaar lijken. Of zou de video van “Doo wah diddy” van later dateren en zou Mike de stem van Paul Jones playbacken? Ook op bovenstaande foto is er verwarring: volgens Wikipedia zien we Mike d’Abo, maar Luc De Ryck en Raymond Thielens zijn ervan overtuigd dat het Paul Jones is.

Een gedachte over “Manfred Mann wordt tachtig

  1. Om op je laatste vraag te antwoorden: neen het is duidelijk Jones. En ja d’Abo leek er wel wat op.
    Paul Jones heeft nog altijd een radioprogramma op BBC2.
    Jones kon zich niet vinden in de poppyrichting die de band uitging. Hetzelfde zagen we bij Clapton, en we kunnen ons enkel afvragen wat er zou gebeurd zijn mocht Brian Jones dezelfde beslissing hebben genomen.
    Manfred treedt nog stees op met zijn Earthband. Zeker te pruimen. Jones en d’Abo zingen sporadisch nog samen in de Manfreds waar ook McGuiness en Flint deel van uitmaakten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.