Het is vandaag al 55 jaar geleden dat Bill Black (midden op de foto), de eerste bassist van Elvis Presley is gestorven aan een hersentumor.

Bill Black werd geboren als William Patton Black jr. in Memphis, Tennessee, in een gezin van negen kinderen. Zijn eerste “instrument” was een door zijn vader gemaakte sigarendoos met een aangenaaid bord en vastgemaakte snaren. Op 16-jarige leeftijd trad Black op een lokale cafés en clubs. Hij bespeelde gelukkig toen al de akoestische gitaar.
In juli 1954 vroeg muziekproducent Sam Phillips van Sun Records aan gitarist Scotty Moore (links op de foto) om een groep samen te stellen om een jongeman, genaamd Elvis Presley te begeleiden. Moore had Black gebeld als bassist. Oorspronkelijk was het de bedoeling om als trio naar buiten te komen onder de naam The Blue Moon Boys. Hun eerste single was “That’s all right (mama)“, origineel van Arthur Crudup. Op de B-kant stond “Blue Moon of Kentucky”, origineel van Bill Monroe. Het idee om dit nummer te coveren kwam van Black.
In 1955 sloten Black, Presley en Moore een nieuw platencontract bij RCA Records af. Hoewel Black en Moore nog steeds meespeelden op de nummers, werden ze niet meer op de platenlabel vermeld, behalve bij een nieuwe persing van “Mystery Train”/”I Forgot to Remember to Forget” (daarop stond: Elvis Presley – with Scotty and Bill). Black bleef meespelen op o.a. “Good Rockin’ Tonight”, “Heartbreak Hotel”, “Baby Let’s Play House”, “Mystery Train” en “Hound Dog”. In 1955 voegde ook drummer D.J.Fontana (rechts op de foto) zich bij de band. In het nummer “Jailhouse Rock” speelde Blackals een van de allereersten de Fender Precision Bass.
Pas in 1957 werden The Blue Moon Boys officieel opgeheven. Vanaf dat moment namen Scotty, Bill en D.J. deel aan Elvis’ opnamesessies als ingehuurde sessiemuzikanten. Nadat ook daaraan een einde kwam, voegde Bill Black zich bij een instrumentale band uit Memphis, die dan de naam Bill Black’s Combo ging aannemen. In december 1959 brachten ze hun eerste single uit: “Smokie”. Daarna volgden nog “Smokie, Part 2”, “Josephine”, “Blue Tango”, “White Silver Sands”, “Don’t Be Cruel” en “Hearts of Stone”. In totaal zou het combo acht nummers in de Top 40 scoren tussen 1959 en 1962.
Ze zijn te zien in de film “The Teenage Millionaire” uit 1961 en werden uitverkozen tot de beste instrumentale band uit 1961. In 1962 begon Black zijn eigen opnamestudio, genaamd Lyn Lou Studio, vernoemd naar zijn zoon en dochter.
The Bill Black Combo heeft ook thema-albums uitgegeven: “Bill Black’s Combo Plays Tunes by Chuck Berry”, “Bill Black’s Combo Goes Big Band”, “Bill Black’s Combo Goes West” en “Bill Black’s Combo Plays the Blues”.
Het hoogtepunt van de band was toen ze in 1964 de openingsact van de Beatles waren, toen die hun eerste tournee door de VS maakten. Bill kon echter niet meedoen, hij was niet fit genoeg vanwege zijn hersentumor, waaraan hij een jaar later zou overlijden. Hij was pas 39. Elvis Presley was niet aanwezig op de begrafenis, omdat hij bang was dat dan te veel de aandacht naar hem zou gaan in plaats van naar Bill Black. Wel heeft hij de familie van Black ondersteund door alle kosten van de begrafenis op zich te nemen.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.