Herinrichting vaste expo Temse aan de Schelde in voorbereiding. Opnieuw wisseltentoonstellingen in gerenoveerd Gemeentemuseum van Temse. Op de foto: vooraan Annie De Paepe (fotoclub ‘Fotofun’) en Elke Koppen; achteraan: burgemeester Luc De Ryck met de schepenen Hugo Maes en Lieve Truyman.

De renovatie van het Gemeentemuseum vormt één van de hoogtepunten van de lopende legislatuur. Zij gebeurt in twee fazen. De eerste fase – gelijkvloers (onthaalbalie) + eerste verdieping (wisseltentoonstellingen) – is voltooid. Fotoclub Fotofun (Hamme) beet de spits af. De tweede expo loopt: fototentoonstelling Clubsalon Variaties 11 van het Fotografencollectief Anders 23.

De wisseltentoonstellingen zijn net als vroeger elk weekend toegankelijk, met toepassing van de coronarichtlijnen. In coronatijden vinden geen vernissages plaats.

Momenteel wordt volop werk gemaakt van de vernieuwing van de vaste expo Temse aan de Schelde (tweede verdieping). Het wordt een geheel nieuwe tentoonstelling, naar vorm en inhoud. De geschiedenis van Temse wordt geëvoceerd aan de hand van foto, film, illustraties, kunstwerken, objecten, kaarten… Er is een ruimte voor wisseltentoonstellingen, die ook kan gebruikt worden voor workshops, lezingen, filmprojecties…

Historiek Gemeentemuseum

Onder de naam Museum van Temsche en de Schelde stichtte schepen Jean Boeykens in volle oorlog (1942) het Gemeentemuseum. Een pand op de Markt achter de kerk was de eerste locatie. In de loop der jaren diende meermaals van gebouw veranderd, zelfs werkte de beheerraad verscheidene jaren zonder vaste stek. Daarin kwam verandering, toen de samenwerking met het Gemeentebestuur begin jaren ‘70 een vaste(re) vorm kreeg en het Gemeentebestuur het gebouw Kasteelstraat 16 herbestemde tot museum.

In de loop der jaren organiseerde de beheerraad een waaier aan activiteiten, met als blikvangers: Jaarboek, zomertentoonstelling, periodieke nieuwsbrief en publicatie van geschiedkundige werken. Alles gebeurt in nauwe samenwerking met het Gemeentebestuur o.l.v. museumfunctionaris Elke Koppen, die de algemene leiding heeft over het museum, de inrichting en de expo’s.
De drukst bijgewoonde tentoonstellingen zijn Ponton Temse van Jan Hoet, Willy Vandersteen, 45 jaar striptekenaar en Temse en de Schelde, van IJstijd tot Romeinen.

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.