Het is vandaag 210 jaar geleden dat de Franse danser en balletmeester, Jean-Georges Noverre, stichter van het moderne ballet, is gestorven.

Noverre is generally considered the creator of ballet d’action, a precursor of the narrative ballets of the 19th century. His birthday is now observed as International Dance Day. In 1759 he published his Lettres sur la danse et les ballets. It is from this period that the revolution in the art of the ballet for which Noverre was responsible can be dated. In 1775, he was appointed maître des ballets of the Paris Opera at the request of Queen Marie Antoinette. He retained this post until the French Revolution reduced him to poverty. He died on October 19, 1810, at Saint-Germain-en-Laye. Noverre’s friends included Voltaire, Mozart, Frederick the Great and David Garrick (who called him “the Shakespeare of the dance“). The ballets of which he was most proud were his La Toilette de Venus, Les Jalousies du sérail, La dour corsaire and Le Jaloux sans rival. Besides the letters, Noverre wrote Observations sur la construction d’une nouvelle salle de l’Opéra (1781). Een typisch voorbeeld voor deze “ballets d’action” is “Giselle” van Jean Coralli uit 1841.
Het is echter pas door de oprichting van diverse ballerinascholen vanaf 1850 in Parijs dat vrouwen hun techniek verder konden ontplooien zodat krachtige balletten mogelijk werden die de mannelijke kracht konden evenaren.
Arthur Saint-Léon (1821-1870) b.v. had van 1859 tot 1869 in Rusland verbleven, nadat hij in Milaan, Parijs en Londen van 1845 tot 1851 een fameus balletkoppel had gevormd met Fanny Cerrito. Na hun echtscheiding legde hij zich toe op de choreografie, o.a. “Het gebochelde paardje” (in Rusland) en “La Source” (in Parijs, tijdens een verblijf in 1866).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.