Het is vandaag zeventig jaar geleden dat de Amerikaanse dichteres Edna St.Vincent Millay is gestorven. Je trof haar aan in het Greenwich Village van de roaring twenties. Als zelfstandige vrouw bewoog ze zich in dit bohémiens-kwartier, soms zelfs achter het klavier van een jazzkroeg. Ze kende een leven van grote en minder grote liefdes, van sociale bewogenheid. Soms van financiële ellende, dan weer van succes en erkenning in de literaire wereld. Een tijdelijke erkenning weliswaar, want Edna St.Vincent Millay wordt nog nauwelijks vermeld in de literaire encyclopedieën.

Herman De Coninck stelde in de cyclus « ter ere van de goedertieren maan » deze vergeten dichteres opnieuw op het podium. En dit, con brio. De Coninck publiceerde een reeks van 32 sonnetten die hij vrij bewerkte. Hierin overvalt Millay je als een krachtige persoonlijkheid: integer in haar denken, consequent in haar gevoelens.
Haar ontluisterende poëzie is trefzeker. Vaak met één zin veegt deze vrijgevochten vrouw alle romantische leugens van de kaart. « Nee, liefde is niet blind » en « Liefde is nergens voor en nergens tegen ». Millay is echter meer dan een koele, afstandelijke minnares. Ze is een vrouw die liefde kan bieden « niet uit tekort, maar uit teveel », die in haar eenzaamheid « heel de nacht de ketel had laten pruttelen om niet alleen te zijn ». En ook de vrouw die passioneel de dood bezweert met de zin « En als je ligt te pompen op mijn arm karkas, zul je wel merken dat je niet de eerste was ». Dergelijke poëtische ontnuchteringen zitten nu eenmaal goed in de pen van onze nieuw-realistische dichters. De Conincks remake van Millay’s lyriek behoort dan ook tot het bekoorlijkste wat je in zijn « Onbegonnen Werk » kunt lezen.
En wie liever poëzie beluistert dan leest, zal ongetwijfeld enthousiast zijn over het poëzieprogramma van Sonia Debal « I, being born a woman ». Debal laat Millay’s gedichten belichamen door drie vrouwen die telkens een afzonderlijk aspect van de persoonlijkheid van de dichteres vertegenwoordigen (Walter Schelfhout in De Rode Vaan nr.7 van 1988)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.