Het is vandaag vijftig jaar geleden dat de Italiaanse wielrenner Adolfo Leoni is overleden (foto’s de Wielersite)

Heel jong al moest Adolfo Leoni gaan werken in het postkantoor van Rieti omdat hij in een gezin opgroeide met talrijke kinderen. Als er een brief moest besteld worden helemaal bovenop de top van de Terminillo, trok hij zich niet terug, maar nam zijn fiets en trok de bergen in. Hij ondervond dat hij best goed met de fiets kon rijden en hij nam deel aan de selecties voor het wereldkampioenschap in Kopenhagen in 1937. Op 24 augustus in Denemarken versloeg hij alle kampioenen bij de beloften. Een nieuwe koning van de snelheid was geboren.

Dominant in de sprint was ook zijn tegenstander Raffaele Di Paco.
Leoni slaagde erin om in 1949 de Roze Trui aan te trekken in de Giro d’Italia nadat hij de 15de etappe had gewonnen en droeg die gedurende 8 opeenvolgende etappes. Hij ging ten onder in de Dolomieten etappe tegen Fausto Coppi en Fiorenzo Magni. Leoni heeft ook zijn naam op de erelijst staan van de klassiekers: Milano-Sanremo die hij won op 19 maart 1940. In zijn carrière heeft Leoni minder gewonnen dan waartoe hij eigenlijk in staat was, te wijten aan de oorlog.

Hij trouwde met de bekende sopraan: Maria Luisa Cioni (1923-2016). Toen hij stopte met wielrennen werd hij manager van zijn vrouw en werd hij technicus bij Ignis, de ploeg van de grote kampioenen Nencini, Poblet en Bahamontes.

Antonio Giancane op de Wielersite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.