Het is vandaag al 35 jaar geleden dat de Spaanse sopraan Victoria de los Angeles (foto Herr Uebermann via Wikipedia) een recital heeft gegeven in de Gentse opera…

08 victoria de los angeles

Victoria de los Angeles werd geboren in Barcelona op 1 november 1923 (maar dat is blijkbaar een groot geheim, want toen ze in de Gentse Opera optrad op 18/10/1985 moest deze datum met de hand uit alle programmaboekjes worden verwijderd). Op haar eerste plaatopname (“Manon” uit 1946 onder de leiding van André Cluytens) leren we haar kennen als coloratuursopraan. Ze debuteert echter als lyrische sopraan in het Teatro Liceo als de gravin in “Le Nozze di Figaro”. In 1948 werkte ze mee aan een radio-opname van “La Vida Breve” van De Falla in Londen. Daarna volgden o.a. Marguerite in “Faust” (Parijs en Metropolitan), Mimi (Covent Garden), Ariadne (Scala) en Elisabeth in “Tannhäuser” (Bayreuth). Ze zingt dus m.a.w. afwisselend sopraan- en mezzo-rollen. In de Met wisselde ze Violetta zelfs af met Rosina, telkens in de oorspronkelijke toonaard. Vanaf 1966 kreeg ze echter last met haar hoge noten en beperkte ze zich tot het mezzo-repertoire. Een dergelijk fragment uit “Carmen” besloot ook het optreden in Gent van de toen 62-jarige Victoria de los Angeles. Op zo’n moment bleek echter overduidelijk dat de eens gevierde vedette veel van haar vocale capaciteiten heeft ingeboet. Het eigenlijke recital viel beter mee omdat ze zo verstandig was geweest haar programma aan te passen aan haar huidige mogelijkheden. De los Angeles zong met veel présence en voornaamheid een selectie uit Spaanse liederen uit de 20ste eeuw, die werden voorafgegaan door een aantal Spaanse baroknummers, waarin ze evenwel niet dezelfde intensiteit wist te bereiken. Samenvattend kunnen we stellen dat zowel Berganza als de los Angeles over hun hoogtepunt heen zijn, maar dankzij een gedegen techniek en een deskundige repertoirekeuze blijven het zangeressen die nog steeds zeer het aanhoren waard zijn. Victoria de los Angeles stierf op 15 januari 2005. Volgens het overlijdensbericht was zij toen 81 jaar oud…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.