Wie in 2014 de voorstelling ‘Oorlogsvensters’ bijwoonde in de Gemeentelijk Schouwburg Roxy in Temse, hield er een warm hart aan over. Temse kreeg van zanger en liedjesmaker Marc Hauman de primeur van zijn jongste creatie.

Met zijn 9-koppige troep muzikanten ontvouwt Hauman de liedjesbundel waarin hij 20 jaar lang teksten deed belanden aangaande oorlog en geweld én vooral de waanzin ervan. Het resultaat mag gehoord én gezien worden! Vlaanderens topillustrator Marijke Meersman (Temse) ontwierp immers het dwingende decor: het magische oorlogsvenster waaraan je als toeschouwer niet kan noch wil ontsnappen. Nog meer kunstig vakmanschap uit Temse kwam er vanwege Eddy Hauman en Eddy Van Acker: zij smeedden de literaire getuigenissen om tot pakkende beelden.
Met vertederend respect zingt Hauman over het lot van de kleine man, die in het spel van oorlogszuchtige leiders zijn leven te grabbel gooit aan machtswellust en winstbejag. Verrassend is hoe in Nieuwpoort een aantal van de verhaallijnen elkaar kruisen.
Naar het voorbeeld van zijn blijvende leidsman, Wannes Van de Velde, grijpt de Temsese songsmid Marc Hauman terug naar het concept van ‘een zanger en zijn groep’. Daartoe contacteerde hij één van de voornaamste componisten-arrangeurs van de huidige folk- en wereldmuziekscène: violist Wouter Vandenabeele. Samen gingen ze op zoek naar ‘De Groote Bezetting’: naast de typische folksound weerklinkt ook de weemoed van de strijkers en de strijdvaardigheid van de blazers. U herkent ook de virtuositeit van Temses topaccordeoniste Karin Van Steenlandt.

Luc De Ryck

Op de foto herkent u Marc Hauman (centraal) met begeleidingsgroep, met op de achtergrond het decor ontworpen door Marijke Meersman.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.