De vermaarde Gentse sopraan Hilda De Groote, die momenteel in Wenen verblijft, viert vandaag haar 75ste verjaardag.

Hilda De Groote werd in 1960 ontdekt tijdens een kerstfeest van de Normaalschool door opera-directeur Karel Locufier. In 1962 treedt ze reeds op tijdens een belcanto-avond van de Vrienden van de Lyrische Kunst en op 21 januari 1963 debuteert ze in de Gentse opera als Olympia in “Les Contes d’Hoffmann”. Later zal ze de stunt van Vina Bovy eens overdoen en àlle sopraanrollen in die opera vertolken. Gedurende drie jaar zou ze in Gent succes oogsten, vooral in operettes.
In 1966 werd zij aangeworven door de Weense Staatsopera, waar ze debuteerde in kleinere Mozart-rollen, maar stilaan werd ze uitgespeeld in een heel divers repertoire gaande van Monteverdi tot Debussy. De grote doorbraak kwam er in 1973 toen ze bij de Bayerische Staatsoper de rol van Sophie moest vertolken in een “Rosenkavalier”, die werd geleid door de beroemde dirigent Carlos Kleiber. Ondanks het feit dat deze dirigent bekend staat wegens een grote veeleisendheid nam hij haar nadien een aantal jaren mee op tournee. Dat brengt haar ook in contact met zowat alle grote operahuizen ter wereld, waar ze gevraagd wordt gastrollen te vertolken. Zo komt ze tot een repertoire van meer dan honderd rollen, waarbij Strauss en Mozart haar voorkeur genieten.
In 1980 besluit ze haar carrière wat af te bouwen om zich meer aan haar gezin te wijden. Ze krijgt twee kinderen, Adina en Tino, en specialiseert zich nu vooral in de vertolking van “Lieder” en van oratoria. Sedert 1984 is ze bovendien actief als zangpedagoge aan het conservatorium van Wenen. Tot haar leerlingen behoren Franzi Stanner, Dieter Schaufler, Louise Page, Viktor Schilowsky, Mohammed Ellabib, Gabriele Wengebauer, Elisabeth Reichart, Daniel Sumegi en Hiroko Onuki, die op die manier voor Oostenrijk deelnam aan de BRT-belcantowedstrijd 1990. Daar zong ze o.a. de travestierol van Zdenka in “Arabella”. Aangezien deze wedstrijd in paren werd betwist, was haar partner de Australische sopraan Louise Page. Die behaalde de aanmoedigingsprijs van de stad Gent voor haar aria uit “Louise” van Charpentier, iets wat ze ook op haar website vermeldt. Ze “vergeet” echter wel te vermelden dat ze bij Hilda De Groote heeft gestudeerd.
In 1986 kreeg Hilda De Groote zelf de eremedaille van de stad Gent voor haar 25-jarige carrière. Zij zou ook heel toepasselijk de Gentse opera heropenen op 2/9/93 maar door ziekte was ze belet. Op 2 oktober 1994 werd ze echter officieel benoemd tot Ridder in de Leopoldsorde door de minister van cultuur, Hugo Weckx, tijdens een concert in het Internationaal Congrescentrum.

Referenties
Ronny De Schepper, Hilda De Groote aan de eer, De Rode Vaan nr.22 van 31 mei 1991
Ronny De Schepper, Hilda De Groote is terug in Gent, Het Laatste Nieuws van 11 december 1993
Ronny De Schepper, Ridder Hilda De Groote, Het Laatste Nieuws van 30 september 1994
Ronny De Schepper, De muzikale reis van Hilda De Groote, Het Laatste Nieuws van 20 januari 1996

3 gedachtes over “Hilda De Groote wordt 75…

  1. Mijn God wat een compliment aan mijn adres Dank je wel
   Had net het verdiend prachtig verhaal over Hilda De Grote gelezen Prachtig mijn felicitatie Hopelijk krijgt Hilda die te lezen
   Vriendelijke groeten
   Jeannine.martony@telenet

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.