De Britse zanger Paul Potts (foto PPMFS via Wikipedia) viert vandaag zijn vijftigste verjaardag.

Potts was voordat hij beroemd werd in het dagelijks leven verkoper van mobiele telefoons. Daarnaast was hij ook amateur-operazanger. Hij zong zijn eerste opera-aria op 28-jarige leeftijd tijdens een karaokewedstrijd. Daarna trad hij op in Michael Barrymores televisieshow “My kind of Music”, waarbij hij £ 8000 won. Door deze prijs kon Potts naar Italië gaan en daar een aantal operatrainingen volgen, waaronder een masterclass bij Luciano Pavarotti, maar dat werd een ontgoocheling.

Terug in Groot-Brittannië trad Potts op in een aantal semi-professionele opera’s en een groot concert met het Royal Philharmonic Orchestra. Zijn carrière kreeg echter een terugslag door een blindedarmontsteking. Tijdens de operatie ontdekten de artsen nog een kankergezwel, dat meteen operatief is verwijderd. Later kreeg hij een fietsongeluk, waarbij hij zijn sleutelbeen brak. Hierna werd hij niet meer gevraagd voor optredens en daarom besloot hij zich op te geven voor het televisieprogramma “Britain’s Got Talent”.

Tijdens de eerste ronde op 9 juni 2007 in Cardiff, zong Potts de aria Nessun dorma, uit de opera Turandot van Giacomo Puccini. Hij maakte diepe indruk op de in eerste instantie uiterst sceptische jury die werd voorgezeten door Simon Cowell en kreeg een staande ovatie van de 2000 aanwezige toeschouwers. De dagen erna verscheen het filmpje met zijn optreden op diverse weblogs. Tijdens de halve finale op 15 juni, zong hij Con te partirò, bekend geworden door Andrea Bocelli. Potts ging door naar de finale op 17 juni, nadat hij de meeste publieksstemmen had gekregen. Hij wist daar zijn prestatie van de voorrondes te herhalen, met opnieuw een begeesterende versie van Nessun Dorma. Hij won uiteindelijk de finale en verkreeg zo de prijs van £ 100.000. Jurylid Simon Cowell beloofde de zanger bovendien een platencontract ter waarde van 1 miljoen pond. David Frankel has adapted Potts’s life in a film called One Chance (2013), with James Corden starring as Potts. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.