Naar aanleiding van de match van de Rode Duivels deze avond tegen Israël verscheen er gisteren in Het Nieuwsblad een uitstekende lezersbrief van een zekere Godelieve Janssens onder de titel “Israël hoort niet thuis in Europees kampioenschap”. Het deed me een beetje denken aan de Facebook-groep die ik enkele jaren geleden heb opgericht om Israël te weren van het Eurovisie-songfestival, een groep die ik al snel moest opdoeken omdat ik vanuit bepaalde hoek nogal wat euh… tegenwerking kreeg, laten we het zo noemen. Ik hoop dat mevrouw of juffrouw Janssens daarvan gespaard is gebleven…

Voor de voetbalwedstrijd België-Israël hebben meer dan 2.000 supporters van de Rode Duivels hun ticket voor de wedstrijd geannuleerd. Begrijpelijk, want er zijn zulke drastische veiligheidscontroles dat velen zich juist daardoor niet meer veilig zullen voelen in het stadion. Dat is een rechtstreeks gevolg van de spanningen tussen de Israëlische staat en zijn Palestijnse onderdanen, die uitgerekend nu weer escaleert. De organisatoren zijn er terecht bang voor dat dit conflict ook in België voor problemen kan zorgen.
Nochtans is de oplossing simpel: laat de Israëlische voetbalploeg gewoon spelen in het werelddeel waar die ploeg thuishoort. Dat is in Azië, waar de staat Israël deel van uitmaakt. De logica zelve. Jarenlang is die logica trouwens ook gerespecteerd, want de Israëlische voetbalploeg heeft destijds geregeld deelgenomen aan het Aziatische kampioenschap voetbal, waar het land zelfs verscheidene keren op het podium is geëindigd, met als hoogtepunt 1964, toen het Israëlische elftal zich zelfs tot Aziatisch voetbalkampioen kroonde!
Hoe absurd is het dat daarna ooit iemand heeft beslist dat het land mocht deelnemen aan het Europese voetbalkampioenschap? Hoe absurd zou het zijn als in `onze’ kwalificatiegroep voor het Europese kampioenschap het Aziatische land Israël zich zou kunnen plaatsen, ten nadele van een volwaardig Europees land als Bosnië-Herzegovina? Als dat zou gebeuren, dan verspreidt het terreurrisico dat nu geldt voor de match België-Israël zich meteen over het hele kampioenschap in Frankrijk… Wanneer wordt hier de logica gerespecteerd, in ieders voordeel?

Godelieve Janssens

Een gedachte over “Vijf jaar geleden: enkele bedenkingen bij België-Israël

  1. Puur vanuit voetbaltechnisch standpunt wil ik hier ook nog de mening aan toevoegen van Johan Van Win op Wielerarchieven. Hij verzet zich tegen de zogenaamde “mondialisering” van de wielersport en besluit als volgt: “Wie UCI-taks ophoest en relatief zwakke koersen systematisch naar de internationale kalender sleept, terwijl men niet te veel concurrerende buitenlandse teams aan de start krijgt of vraagt, scoort pakken punten.”
    En hij voegt daar dan de volgende parallel aan toe: “Zo staat België morgen misschien ook 1e op de FIFA-ranking voetbal, omdat de Argentijnen geen officiële wedstrijden kunnen spelen tegen landen van het gehalte Andorra en Liechtenstein. In Zuid-Amerika zijn bijna alle tegenstanders landenploegen met professionele spelers uit een of andere topcompetitie.”
    Een zeer terechte opmerking!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.