The Magnificent Seven is een western uit 1960 van regisseur John Sturges. De belangrijkste rollen zijn voor Yul BrynnerSteve McQueenCharles BronsonEli WallachJames CoburnRobert Vaughn en Horst Buchholz. De film is een remake van de Japanse film De zeven samoerai (1954) van regisseur Akira Kurosawa

In 1954 kwam de film De zeven samoerai van Akira Kurosawa (*) in de bioscopen, een klassieker over zeven samoerai die een aantal eeuwen geleden de inwoners van een Japans dorpje beschermen tegen bandieten. Acteur Yul Brynner benaderde eind jaren vijftig producent Walter Mirsch met het idee om een remake te maken van deze film, maar dan in de vorm van een western. Mirsch zag wel iets in het idee en liet co-producent Lou Mornheim naar de prijs van de filmrechten informeren. Uiteindelijk kocht Mornheim de rechten voor 250 dollar.

Scenarist Walter Bernstein schreef de eerste versie van het script waarbij hij niet te veel afweek van het originele scenario van Shinobu Hashimoto, Hideo Oguni en Akira Kurosawa. Een nieuwe versie werd geschreven door Walter Newman, en werd uiteindelijk gekozen om te worden verfilmd. Tijdens de opnamen was Newman echter niet beschikbaar en werd scenarist William Roberts ingehuurd om scènes te herschrijven. Dit was een gevolg van de bemoeienissen van de Mexicaanse filmcensuur. De Mexicanen eisten bijvoorbeeld dat de scène waarbij de dorpelingen hulp zoeken, zo werd herschreven dat ze eerst wapens gaan zoeken. Dit om te voorkomen dat het bioscooppubliek zou denken dat Mexicanen zwak zijn. Roberts vroeg later aan de Writers Guild of America om zijn naam aan de film toe te voegen als co-scenarist. Dit werd toegestaan, maar dat schoot in het verkeerde keelgat van Walter Newman die zijn naam van de aftiteling liet afhalen.

Yul Brynner bemoeide zich intensief met het selecteren van de overige acteurs, zoals Steve McQueen voor de rol van Vin Tanner. Later kreeg Brynner spijt van zijn keuze, aangezien McQueen tijdens de opnamen voortdurend probeerde om de show te stelen ten koste van hem. 

Eli Wallach beschrijft in zijn autobiografie hoe McQueen probeerde de aandacht te trekken op die momenten dat hij samen met Brynner in beeld was. Hij deed dit door bijvoorbeeld de lege hulzen uit de trommel van zijn revolver te schudden, zijn hoed af te nemen om naar de zon te kijken of met zijn hoed water uit de rivier te scheppen. Brynner was woedend over deze pogingen om de aandacht te trekken. Finally he said to McQueen: “If you don’t stop that I’m going to take off my hat, and then no one will look at you for the rest of the film.” Alluding to his bald head of course. 

The Magnificent Seven was aanvankelijk geen groot succes in de Amerikaanse bioscopen en kreeg negatieve kritieken, waarbij veel critici de film minder goed vonden dan de film van Kurosawa. De film werd wel genomineerd voor een Oscar voor de beste muziek. In de jaren na de première groeide de waardering voor de film, mede door het succes van de acteurs in andere films. Overigens was de film wel meteen een groot succes in Europa.

De film kreeg drie vervolgfilms: Return of the Seven (1966), Guns of the Magnificent Seven (1969), en The Magnificent Seven Ride (1972). In 2016 werd een remake uitgebracht onder dezelfde titel als de oorspronkelijke film. Tussen 1998 en 2000 werd een televisieserie uitgezonden onder de titel The Magnificent Seven, met Robert Vaughn in een gastrol. In 1980 was Vaughn ook te zien in de SF-film Battle Beyond the Stars, die duidelijk was geïnspireerd op De zeven samoerai en The Magnificient seven. In de sciencefictionfilm Westworld (1973) speelde Yul Brynner een robot die een kopie is van het personage Chris Adams. (Wikipedia)

(*) Voor de juiste uitspraak moet je bij Christel Van Dyck zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.