Binnenkort verschijnen 2 strips in groot formaat in kleur: Tazuur en Tazijn (Suske en Wiske in Temse) en de H.Amelberga.

De jongste decennia is Temse verrijkt met talrijke belangrijke publicaties. Aan die lijst worden dit jaar nog 2 curiosa toegevoegd.
Tazuur en Tazijn, Suske en Wiske in Temse
Public relations is van grote betekenis en kan tot verrassende resultaten leiden. Mijn vraag aan Paul Geerts, de tweede vader van Suske en Wiske, om een Suske en Wiske-verhaal in Temse te situeren, werd in 1991 werkelijkheid met de verschijning van Tazuur en Tazijn (Franse versie: Le tamis de Tamise = de zeef van Temse).
Het album betekende enorme publiciteit. Het verscheen in Vlaanderen in de dagbladengroep De Standaard-Het Nieuwsblad-De Gentenaar én in 23 regionale kranten in Nederland. Dagoplage: 3 miljoen exemplaren. Daarbij dienen nog de honderdduizenden gedrukte exemplaren geteld.
De Culturele Vereniging Spirit (i.s.m. de Standaard Uitgeverij) zorgt dit jaar voor een absoluut hoogtepunt op haar palmares door het beeldverhaal uit te geven als luxe-editie: op groot formaat en in kleur. Na Het Spaanse Spook is het nog maar het tweede album in de reeks dat in groot formaat in kleur wordt uitgegeven. Het album bevat ook 7 (geïllustreerde) redactionele pagina’s: rond Paul Geerts, Tazuur en Tazijn en Temses palmares als stripgemeente.
Tazuur en Tazijn begint in de huidige tijd, maar speelt zich verder af in de
Middeleeuwen. Het verhaal situeert zich volledig in Temse – aan en in de Schelde – en wordt gekruid met plaatselijke eigenheden: de Boelwerf, het wapenschild, de culinaire specialiteit: paling in ’t groen, de H. Amelbergalegende, meerdere gebouwen en panorama’s (Wilfordkaai, dekenale kerk, Scheldebrug, gemeentehuis…), de brand die Temse teisterde in 1496… en vooral ook de Scheldesage van Martin De Ryck.
De auteur is erin geslaagd traditionele en hedendaagse elementen op originele wijze tot een harmonisch en boeiend verhaal te verweven. De manier waarop hij al die puzzelstukjes tot een evenwichtige en kleurrijke mozaïek heeft gemaakt, getuigt van groot vakmanschap, als scenarist én tekenaar.
Het album werd op feestelijke wijze in Temse voorgesteld op 22 september 1991, met als eregaste staatssecretaris Miet Smet. Willy Vandersteen heeft de realisatie niet beleefd: hij overleed op 28 augustus 1990.
Heilige Amelberga
Raoul De Graeve, voorzitter van Spirit, speelde al jaren met het idee om een strip uit te geven over de patrones van Temse: de Heilige Amelberga. Uiteindelijk hakte hij de knoop door. Aan Luk Martens (Sint-Niklaas) werd de opdracht gegeven de strip te realiseren (scenario + tekeningen). Luk trad de jongste jaren als striptekenaar op de voorgrond met Fretalop, de draak van Temse en Verminkte Vleugels, het verhaal van de IJzerhelden de gebroeders Van Raemdonck. De auteur verdiepte zich in de literatuur over de heilige en haar tijd en voltooide onlangs het verhaal.

De Heilige Amelberga (Rodange, Groothertogdom Luxemburg, geboortejaar
onbekend – Temse 772) wordt al 1.250 jaar vereerd in Temse. Volgens de legende stak zij de Schelde over op de rug van een steur om te ontkomen aan Karel Martel, die met haar wilde trouwen. Zij overleed in Temse op 10 juli 772 en werd begraven in de door haar opgerichte kapel, waaruit later de dekenale kerk groeide.
De H. Amelberga (op de steur) is een dankbaar onderwerp gebleken voor tal van kunstenaars. Het hoogtepunt is de preekstoel in de dekenale kerk van Temse, een magistraal beeldhouwwerk van Adrianus Nijs. In de kerk heeft de heilige een praalgraf.

Eeuwenlang werd haar naam gegeven aan talloze meisjes. In Temse zijn
ook een straat en een school naar haar genoemd. De H. Amelberga werd/wordt ook vereerd in andere gemeenten die van betekenis
zijn geweest in haar leven: Mater (Oudenaarde), Rodange, Bossuit (Avelgem), Zandhoven, Wechelderzande (Lille), Tienen en  Vilvoorde.

Het hoogtepunt van de H. Amelbergaverering is de ‘wegom’, voetbedevaart van 22 km langsheen de grenzen van de oude parochie Temsche (met 9 kapelletjes), waarvan de oorsprong teruggaat tot de 11de eeuw. Ook nu nog wordt de wegom jaarlijks driemaal gegaan. De organisatie berust bij de Sint-Amelberagilde, die ruim 400 leden telt.
2020 moest in Temse een H. Amelbergajaar worden n.a.v. de 1.250ste verjaardag van haar aankomst in Temse en de stichting van de kerk. Tal van initiatieven werden uitgewerkt. Ingevolge corona werd het hele programma verschoven naar 2021.

Luc De Ryck

Beide albums verschijnen in 2 versies: hard cover en fluwelen cover. Nadere info:
Raoul en Lutgarde De Graeve, 03 771 02 55, lut.com@me.com.
Op bovenstaande foto herkent men de burgemeester met Paul Geerts, auteur van ‘Tazuur en Tazijn’ (en nog 115 andere albums van Suske en Wiske). Onder: de cover van het Amelberga-album.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.