Het zal morgen al 25 jaar geleden zijn dat de Britse schrijfster Ellis Peters (echte naam: Edith Pargeter) is overleden.

Zij werd vooral bekend met haar “historische” misdaadromans. Lang voor Umberto Eco (waarvan zij overigens helemaal niet hield, omdat hij “te pessimistisch” was) had zij in 1980 reeds haar broeder Cadfael van Woodstock (nabij Oxford) gecreëerd in de eerste helft van de twaalfde eeuw, op een middeleeuwse dagreis van Wales, waar keizerin Maud een burgeroorlog uitvecht met koning Stephen van Engeland. De kerk trekt officieel partij voor Stephen, maar de sympathie van Cadfael, die vroeger nog kruisvaarder is geweest en zich nu heeft afgekeerd van al dat geweld, gaat uit naar Maud omdat de handlangers van Stephen bloeddorstig en meedogenloos zijn. Broeder Cadfael is vooral een specialist in kruiden, wat goed uitkomt want mevrouw Pargeter is eigenlijk apotheker. Daarna kwam ze aan de kost als vertaalster uit het Tsjechisch, maar na de Tweede Wereldoorlog wijdde ze zich sedert “A morbid taste for bones” (vertaald als “Het heilige vuur”) bijna fulltime aan de avonturen van de monnik uit haar geboortestreek Shorpshire.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Ellis Peters (1913-1995)

  1. De ganse reeks over Cadfael heb ik met veel genoegen verslonden. De boeken werden me toegespeeld door een fan, de schoonmama van mijn zoon. Hijzelf ging, met zijn echtgenote, trouwens uit nieuwsgierigheid, ooit op bezoek in die abdij waar het allemaal speelt, Shrewsbury!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.