Vandaag is het al tien jaar geleden dat de Amerikaanse soulzanger Solomon Burke en de Australische sopraan Joan Sutherland zijn overleden. An unlikely couple, maar beiden wisten ze me op hun eigen manier te ontroeren of momenten van vreugde te bezorgen. Zoals Raymond Van het Groenewoud reeds zong: “In de muziek bestaan er veel racisten”, laten we van deze dag dus gebruik maken om de liefhebbers van de twee genres dichter bij elkaar te brengen…

Joan Sutherland (foto Allan Warren via Wikipedia) staat nog aan het begin van haar loopbaan als ze in 1952 kennismaakt met de eveneens Australische dirigent Richard Bonynge. Als ze hem twee jaar later opnieuw ontmoet in Londen, met name in Covent Garden waar ze de rol van Clothilde vertolkt in Bellini’s opera Norma, naast Maria Callas als Norma, huwen ze. In 1959 breekt ze internationaal door met haar rol als Lucia di Lammermoor in Covent Garden. In 1964 schitterde ze als Elvira in I Puritani van Bellini, nogmaals in Covent Garden. Nog in Covent Garden, maar dan in 1966, introduceerde ze een jonge Luciano Pavarotti in La fille du régiment.

24 Joan Sutherland

Een jaar later stond ze alweer in Covent Garden en opnieuw in Norma, maar deze keer zong ze uiteraard de titelrol. In 1988, toen ze al 62 was, was ze nog steeds zeer ontroerend als Anna Bolena in… Covent Garden. Op oudejaarsavond 1990/91 nam ze in Der Fledermaus afscheid van de scène. Ze was jurylid in de Elisabethwedstrijd voor zang 1992. Ik vraag me af of ze in die functie erg de nadruk zou hebben gelegd op de verstaanbaarheid, want volgens Erna Mettepenninghen, toch een referentie op het vlak van opera, was ze zelf nooit te verstaan. Meestal worden opera-zangeressen vergeleken met de stripfiguur van Hergé, Bianca Castafiore, maar in het geval van Sutherland drong zich een andere vergelijking op, namelijk die met Willy Vandersteens tante Sidonia. Haar “officiële” bijnaam is echter “La Stupenda”, een naam die ze kreeg na haar vertolking van Alcina in Teatro La Fenice in Venetië in 1960.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.