Twintig jaar geleden kwam de Britse acteur Michael York speciaal naar Gent om er de vernissage bij te wonen van de fototentoonstelling in de Sint-Pietersabdij, bestaande uit werk van zijn echtgenote, Pat York.

Zoals de titel “Masked, Uncovered, Unmasked” reeds aangaf, betrof het hier eigenlijk een drieledige tentoonstelling. In “masked” zagen we foto’s van beroemdheden, meestal in verband met het filmmedium, wat logisch is aangezien de tentoonstelling tot stand was gekomen in het kader van het 27e Internationaal Filmfestival van Vlaanderen – Gent. “Uncovered” geeft reeds aan dat het hier naaktfoto’s betreft, meer bepaald van mensen die naakt in hun gewone beroepsomgeving worden gefotografeerd. “Unmasked” tenslotte zijn foto’s gemaakt van gedissecteerde lijken in het kabinet van de Amerikaanse anatoom Marc Pick.
Door deze drie thema’s telkens nààst elkaar te plaatsen (en niet bijvoorbeeld in drie verschillende zalen) deed men veel afbreuk aan de tentoonstelling als geheel. Het derde aspect werkt immers ontnuchterend op de pracht en praal van het eerste en de erotiek en levensvreugde van het tweede.
Nu weet ik wel dat dit precies de bedoeling was van de fotografe, maar dat wil daarom nog niet zeggen dat ik dit als een geslaagde zet moet beschouwen. Ook al omdat die “ontluisterende” component me ook als afzonderlijke foto’s helemaal niets zei.
Was het door die negatieve indruk dat ik ook over de twee andere componenten niet zo tevreden was? Vooral de eerste, de beroemdheden, vond ik vaak gewoon een kwestie van “being there”, iets waarin mevrouw York, omdat ze nu eenmaal de echtgenote is van Michael York, gepriviligeerd is ten opzichte van de eerste de beste amateurfotograaf. (Al dient eerlijkheidshalve te worden opgemerkt dat de Amerikaanse Pat reeds werkzaam was als fotografe voor Vogue, Playboy en Newsweek vooraleer ze de Britse acteur met wiens naam ze nu door het leven gaat, ontmoette.)
Sommige foto’s zijn raak getypeerd, maar andere, zoals die van Ann-Margret, zijn gewild of ongewild kitscherig.
De naaktfoto’s zijn nog de beste, maar ook hier komt het thema niet echt tot leven. Een vijftal naakte mannen aan een bureau, ja, de ene zal wel architect zijn en de andere een succesvol manager, maar het verschil is niet echt zichtbaar op de foto. En dàt is toch de bedoeling, neem ik aan. Terzijde wil ik trouwens opmerken dat de mannen bijna allemaal besneden zijn. De joodse lobby in Hollywood?
Er zijn bijvoorbeeld ook nogal wat would be tuiniers bij. Of zou die ene met een kruisje om de hals dan toch een pastoor zijn? En je zal mij niet horen klagen over dat oosters meisje met tepelpiercing en geschoren kutje dat tot driemaal terugkeert, want ze is zowat het mooiste wat er te zien valt, maar dat klopt toch ook niet met het opzet? En nochtans is dat aan de basis wel een goed idee, zoals we kunnen zien bij de haarkapster bijvoorbeeld. Dat is een mooi erotisch beeld.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.