Vandaag wordt Sonia Dronier zestig jaar. Sonia Dronier, zal u zeggen, wie mag dat dan wel zijn? Wel, Sonia Dronier is de Belgische zangeres die in de jaren tachtig toch enige wereldwijde roem bereikte onder de “unlikely” naam Viktor Lazlo. Een pseudoniem dat enkel maar in de koker van Lou De Pryck kon opkomen (haar artiestennaam gaat natuurlijk terug op het legendarische personage uit “Casablanca”).

Viktor Lazlo (Sonia Dronier, 7/10/1960) is niet bepaald het type van een onmondig zangeresje dat steeds doet wat men an haar verlangt. Als ze dan toch zo nodig moest gaan filmen, dan zou het wel gebeuren in een film waar ze zich helemaal achter kon plaatsen. Geraffineerd erotisch, warm emotioneel en intelligent humoristisch.
“Boom Boom” van de Spaanse Rosa Verges beantwoordt helemaal hieraan. Licht zomeramusement, dat wel, maar als daarvoor je hartje al niet sneller gaat slaan, dan toch voor de mooie benen van Viktor Lazlo… Sexistische opmerking? Misschien wel, maar wat wil je, we kunnen moeilijk zeggen “voor haar mooie stem”, want in de originele Spaanse versie van de film is ze enkel te horen in het liedje “Ansiedad”, verder wordt ze immers gedubd door een Spaanse actrice. Wie Viktor Lazlo echt zélf wil horen praten moest in Brussel naar een Franstalige kopie gaan kijken.
Hoe komt “Belgische” Viktor nu in een Spaanse film terecht? De sleutel voor dit raadsel is coproducer Benoit Lamy, die verder ook nog Bernadette Lafont en Ann Petersen aanbracht voor een paar kleinere rollen. Deze Waalse regisseur die vooral bekendheid verwierf met “Home sweet home” is de verbindingsman geweest tussen de Spaanse crew en de entourage van Viktor Lazlo. Deze film had wat de aanpak betreft immers net zo goed een echte Benoit Lamy-film kunnen zijn, aangezien hij gemaakt is met “la bonne humeure” en wellicht is het ook dit aspec dat Lazlo heeft gecharmeerd.
Over regisseur Rosa Verges (°1955, Barcelona), eveneens de auteur van het originele scenario, valt bitter weinig te zeggen. Zij heeft uiteraard reeds een hele waslijst ervaring achter de rug zowel in de Spaanse filmwereld als bij de Spaanse televisie, maar de namen van haar producies zeggen ons, Vlamingen, bitter weinig. Het voornaamste lijkt me wel het feit dat het een vrouw is. Het is immers een liefdesfilm “pur sang” geworden, die nergens ontaardt in BBB (blote billen & borsten), zoals dit bij mannelijke regisseurs nogal eens het geval wil zijn. De erotiek van de film zit ‘m dan ook in de kledij, de fotografie, de sensualiteit, de suggestie, helemaal de erotische atmosfeer die ook Viktor Lazlo uitstraalt kortom.
Het verhaaltje van “Boom Boom” vertellen heeft weinig zin. Bovendien is het niet eens zo eenvoudig. De kern is natuurlijk erg simpel: tandarts (!) Viktor Lazlo (Sofia) en Tristan, de eigenaar van een schoenwinkel (gespeeld door de 34-jarige Sergi Mateu uit Barcelona) worden op elkaar verliefd.
Dat ligt nochtans niet zo voor de hand want in de beginsekwenties zien we hoe hun respecievelijke vorige verhoudingen een beetje uit de hand liepen en hoezeer ze zich wapenen tegen een volgende liefdeshistorie. Toch wordt al vlug duidelijk dat de twee uiteindelijk in elkaars armen zullen belanden. Zoals in elke komedie komen er wel een aantal persoonsverwisselingen bij te pas (in de nevenintriges worden immers ook nog een aantal vriendinnen van Sofia en vrienden van Tristan op elkaar verliefd), zodat de film toch de gewenste speelduur krijgt. Akkoord, als je het zo samengevat ziet, lijkt het sop de kool niet waard, maar neem gerust van mij aan dat de zwoele temperaturen en de leuke dialogen borg staan voor een avondje vrijblijvend amusement.
JOAN BAEZ
Haar eerste film is dus typisch Viktor Lazlo, zou je zeggen. En dat is waar, maar het is zeker niet typisch Sonia Dronier. De op dat moment bijna dertigjarige Bretoense, die haar mooie koffiekleur te danken heeft aan de combinatie van een legerofficier uit Martinique en een lokale schoonheid uit Grenada (je weet wel: dat eilandje dat Reagan destijds met veel vertoon is gaan bezetten), is immers allesbehalve een doetje. Op het eerste gezicht zou men veronderstellen van wel, want ze is een ontdekking van Lou De Prijck.
Deze fantast die de man is achter het succes van o.a. Plastic Bertrand en The Two Men Sound, heeft immers vooral ervaring met zijn “Hollywood Bananas”. Maar alhoewel Sonia zowat alle Hollywood Banana-koortjes heeft ingezongen, vertikte ze het ooit op de scène als Banana mooi te lopen wezen.
Let op, Sonia heeft er geen moeite mee om haar fysieke schoonheid aan te wenden als het erop aankomt. Ze heeft echter wél bezwaren tegen het beeld van “het domme blondje” (ook al is ze natuurlijk zwart). Dat is ook de reden waarom ze de brui heeft gegeven aan haar oorspronkelijke baantje als mannequin. Baantje dat ze overigens had aangenomen omdat ze niet genoeg verdiende in haar vorige job en dat was… letterzetster bij het revolutionaire weekblad “Pour”!
Nu lijkt dit wel een ongelooflijke mededeling, maar in die tijd (begin jaren tachtig) was het eigenlijk veel ongelooflijker dat Sonia de kost ging verdienen door haar mooie benen te laten zien. Het revolutionaire was haar tot dan toe immers veel meer op het lijf geschreven. In het kader van een project van de Europese Gemeenschap was haar vader-beroepsmilitair immers in Mol terechtgekomen en de anti-atoommarsen hadden als het ware in hun achtertuintje plaats.
Sonia begon als zestienjarige dan ook met het zingen van protestliederen à la Joan Baez. Aan de Université Libre de Bruxelles gooit ze zich even later vol enthousiasme op Mao, Lenin en Trotsky. Buiten de job die ze daar bij “Pour” aan overhoudt, duurt het enthousiasme echter niet zo lang.
Wat dan weer niet wil zeggen dat ze op dit moment alle engagement afzweert. Zo zet ze zich nog altijd af tegen sociale onrechtvaardigheid en vooral tegen racisme, waarvan ze zelf ook al een aantal keren het slachtoffer werd, maar dan méér in de Verenigde Staten dan hier. Anderzijds zal je haar niet zo vlug terugvinden in projecten als Band Aid of Touche pas à mon pote omdat ze de artistieke kwaliteit daarvan onvoldoende vindt.
NIGHTCLUB
Na Joan Baez was Barbra Streisand het grote voorbeeld van Sonia/Viktor. Om een beetje bij te verdienen en ook wel om het vak te leren is ze daarna immers een tijdlang in het nightclub-circuit verzeild geraakt, waar ze “People” zong en dergelijke dingen.
Dat ze in zo’n Brusselse nachtclub uiteindelijk Lou De Prijck tegen het lijf moest lopen, verwondert ons geen zier. “Die nachtclubs zitten inderdaad vol gefrustreerden,” zei ze enkele jaren geleden in de Brusselse FNAC hierover gevat, maar ze had het dan wel over “des frustrés de la scène”, vandaar ook dat het er krioelt van producers op zoek naar talent.
“Alhoewel het in mijn herinnering allemaal een beetje een zwart gat is,” ging ze verder, “moet het zowat in 1983 geweest zijn dat Lou me daar heeft gezien. Hij heeft me onmiddellijk vertrouwen geschonken en me een plaat laten opnemen, maar het gevolg was alleen dat ik een tijdlang ben gestopt met zingen. Echt waar! Ik had me mijn eigen stem helemaal anders voorgesteld. Ik dacht dat ik een ‘zwarte’ stem had, gebroken, genre negro spirituals, versta je. En dan bleek ik uiteindelijk vrij ‘klassiek’ te klinken, ook al heb ik nooit zanglessen genomen. Lou en zijn omgeving hebben dan al hun overtuigingskracht nodig gehad om mij ertoe aan te zetten ermee door te gaan.”
Om met filmen door te gaan, was alvast minder aandringen nodig, want Viktor Lazlo dacht dat ze hier haar ware roeping had gevonden. Het publiek dacht er echter anders over en “Boom Boom” flopte enorm. Enkel voetfetisjisten zagen er blijkbaar iets in. Het hele avontuur had iets van “Annelies uit Sas van Gent”, dat liedje van Louis Neefs. Daar lag de hele wereld immers ook “aan haar voeten”…

Referentie

Ronny De Schepper, Het charmante debuut van Viktor Lazlo, Steps magazine, augustus 1990

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.