Dames en heren, mag ik u voorstellen? De coolste wielrenner aller tijden: Jean Forestier (foto’s de Wielersite en eigen collectie)

43 jean forestier

En dan heb ik het uiteraard over de fameuze foto uit 1961 in Alcyon-trui. En de manier waarop hij een zonnebril draagt, op dit moment schering en inslag bij alle renners die zichzelf graag in de Gazetto dello Sport zien staan, maar op dat moment zeker geen alledaags instrument voor wielrenners, die nog maar pas de stofbril achter zich hadden gelaten.

25 jean forestier

Forestier was in die Alcyon-tijd en nog meer nadien in Peugeot al fin de carrière (ik had in mijn jeugd nog een prachtige krantenfoto met die beroemde blokjestrui van Peugeot, waarop Forestier eveneens een zonnebril – dezelfde? – droeg), want hij dateerde eigenlijk uit de stofbril-periode, zoals de tweede foto (uit 1955) aangeeft.

54 jean forestier

De onnavolgbare Wilfried Journée schrijft over hem op de Wielersite: “Droefgeestige man van de beste soort, met veel complexen en die veel te bescheiden was. Naar eigen zeggen was het niet zijn eigen klasse, maar zijn temperament van inwoner van Lyon, die hem gedurende vier seizoenen liet uitblinken, want deze Forestier boekte een handvol overwinningen in de zwaarste koersen en ging hiervoor in de clinch met de allergrootste kampioenen.”

32 Jean Forestier

De koersen waarover Wilfried het heeft, waren: de Ronde van Romandië in 1954 en 1957, Parijs-Roubaix in 1955, de Ronde van Vlaanderen in 1956, het Critérium International in 1957 en het puntenklassement in de Tour van 1957, toen hij ook vierde werd in de eindrangschikking (in totaal zou hij vier ritten in de Tour winnen).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.