Het nieuwe aan de Happening van het Festival van Vlaanderen 2000 was dat ze ook plaats had in wijken en buitengemeenten. Deze decentralisatie moest een tegengewicht vormen voor het enorme succes van de Philip Glass-manifestatie die met 17.000 toeschouwers onevenaarbaar was.

De vooropening in die wijken gebeurde door studentenpopgroepen, maar ook klassieke groepen traden in openlucht op. Enerzijds door het gebrek aan geschikte zalen, maar anderzijds ook omdat men doelbewust in dialoog wilde treden met de plaatselijke bevolking.
Jessye Norman (foto Walters Art Museum via Wikipedia) was te zien op een scherm op het Sint-Baafsplein. Merkwaardig dat Norman (die bekend staat voor haar extravagante grillen) dit heeft toegestaan. Merkwaardig ook dat zij in de Sint-Baafskathedraal zowaar een liedrecital bracht. Met o.a. werk van Kurt Weill dan nog wel. ’t Zou onder bisschop Van Petegem geen waar geweest zijn! De akoestische aanpassing in de kathedraal kostte 350.000 fr. per avond…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.