Willy Van Poucke had al een aantal hoorspelen op z’n naam staan en toen hij de eerste twee afleveringen van “F.C.De Kampioenen” (“De nieuwe truitjes” en “Koopjes”) schreef. Hij mag dus zeker de “geestelijke vader” van deze succesreeks worden genoemd.

Hijzelf vertelt daarover het volgende: “De situatie en de personages zijn bedacht door Peter Cnop en mij. Wel stond ons steviger comedy voor ogen, denk maar aan Fawlty Towers. Dus werd een en ander bijgestuurd door BRT-producers Luc Beerten en Bruno Raes en BRT-regisseur Willy Van Dueren (toenmalige Dienst Woord en Spel), wier grote voorbeeld de Nederlandse reeks Zeg eens A was. Ons concept bleef grotendeels behouden, de toonzetting werd echter grondig gewijzigd. Maar duidelijk moet zijn dat het enige papier waar twintig jaar geleden wat op stond over de personages, hun onderlinge verhouding en de setting, dat van ons was, ’t is te zeggen van Peter en mij. F.C.De Kampioenen is dus een creatie van de vijf mensen die ik hiervoor noemde, met als absoluut startpunt Peter en ik. In die jaren voetbalde ik bij een amateurploegje. Ik zag snel het komisch potentieel van dat gegeven in. Verder kreeg alles gestalte tijdens de middagpauze op de Persdienst in de urenlange gesprekken en brainstormen die Peter en ik hielden. De BRT werd toen weggeblazen door het piepjonge VTM. We dachten – terecht is achteraf gebleken – dat volkse comedy een sterke tegenzet kon zijn om het tij te keren.”

4 gedachtes over “Dertig jaar geleden: eerste aflevering van “F.C.De Kampioenen”

 1. Een heel knap artikel, Ronny.
  By the way, je schrijft “Ik ben wel een bewonderaar van de Angelsaksische campusroman.”
  Wel, ik ook. Heb je daar ooit wat meer over geschreven? Ik ben steeds een bewonderaar geweest van C.P. Snow die vooral met ‘The Masters’ en ook met ‘The Affair’ prachtige campusromans heeft geschreven.
  Keep up the good work.
  Jan

  Geliked door 1 persoon

 2. Reeds 3 x Langs bergen van werk gelezen, rake analyse waar ik kan van getuigen.
  Van ’60 tot ’64 mocht ik jaarlijk tijdens het schoolverlof, telkens een maand doorbrengen in Wasmuel waar mijn tante een krantenwinkel had en ging met haar op krantenronde waarbij we Grand Hornu aandeden.
  Nooit zullen de beelden van Quregnon, Flenu, Ceumes, Wasmes en Wasmuel van mijn netvlies verdwijnen.
  Naast het levendige beschreven boek tevens een pracht naslagwerk.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.