Vandaag is het ook alweer tien jaar geleden dat de Engelse komiek Norman Wisdom overleden is in zijn slaap. Wisdom, die in het jaar 2000 werd geridderd, was 95 en zijn gezondheid was steil bergaf gegaan.

Hij is tot op hoge leeftijd actief gebleven in de filmindustrie, maar vanaf de jaren zeventig vaak in minderwaardige films die het vooral van onderbroekenlol moesten hebben. Nochtans was Wisdom ooit begonnen met de zegen van niemand anders dan Charlie Chaplin die in hem zijn opvolger zag. Dat was dan vooral in de late jaren vijftig en de vroege jaren zestig, toen Wisdom ook voor mij, als klein broekje, één van de eerste “filmsterren” was die ik verafgoodde. Als ik nu die films terugzie, dan is het vaak met gekromde tenen, maar het jeugdsentiment wordt er niet minder om, zoals in onderstaande parodie op “The girl can’t help it”…

20 Norman Wisdom

Een gedachte over “Norman Wisdom (1915-2010)

  1. Mooi artikel. Norman Wisdom was geweldig. Graag wil ik nog iets kwijt over John Candy. Voor mij is en blijft hij toch veel grappiger dan John Goodman is. En minder stug en warmer ook. Met zijn warme (sentimentele zo u wilt) inslag kunnen veel mensen zich identificeren. Tevens is Goodman veel minder dan Candy een subtiele acteur. ‘Only the Lonely’ vind ik een prachtige film. Sterk ondergewaardeerd, zeker tegenwoordig bij de verwende en ongeduldige kijker die liever snel wil lachen, desnoods bij grove grappen. Velen hechten gelukkig nog steeds waarde aan de warmte van de persoon Candy, die als echt mens van vlees en bloed wordt ervaren i.p.v. als louter een komiek. Groeten van een groot John Candy fan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.