De zwarte Amerikaanse crooner Johnny Mathis viert vandaag zijn 85ste verjaardag…

Mathis was born in Gilmer, Texas, United States, the fourth of seven children. The family moved to San Francisco, California. His father had worked in vaudeville, and when he saw his son’s talent, he bought an old upright piano for $25 and encouraged him. When he was 13, voice teacher Connie Cox accepted him as her student in exchange for work around her house. He is one of the relatively few popular singers who received years of professional voice training that included opera.
Mathis was a star athlete at George Washington High School in San Francisco. He was a high jumper and hurdler, and he played on the basketball team. In 1954, he enrolled at San Francisco State University on an athletic scholarship. At San Francisco State, Mathis had become noteworthy as a high jumper, and in 1956 he was asked to try out for the U.S.Olympic Team that would travel to Melbourne, Australia, that November. Mathis had to decide whether to go to the Olympic trials or to keep his appointment in New York City to make his first recordings. On his father’s advice, Mathis opted to embark on a professional singing career. His LP record album was released in late 1956.
Johnny Mathis is typisch een zanger die zijn verkoopsuccessen opbouwt door “long time selling”. Echte “hits” heeft hij dus niet gehad, of het zou zijn versie moeten zijn van de Erroll Garner-klassieker “Misty” in 1959.
Mathis is openly gay. He first ‘outed’ himself in a 1982 Us Magazine article, where he was quoted as having said, “Homosexuality is a way of life that I’ve grown accustomed to.” However, he made no further comments on this, and Us Magazine later retracted the statement. In 2006, Mathis revealed that his silence had been because of death threats he received as a result of that 1982 article. (Wikipedia)

2 gedachtes over “Johnny Mathis wordt 85…

  1. beetje late reactie ;-) maar mooi dat je aandacht aan Mathis besteedt. Een in Nederland beetje vergeten grootheid, maar voor mij een grote held. Ik had al alle lp’s maar vorig jaar de box met zijn complete werk aangeschaft. Helaas heb ik hem nog nooit live gezien, had de hoop dat hij nog eens naar Amsterdam zou komen. Ik vond deze week op delpher.nl een krantenfoto waarop hij een handtekening uitdeelt aan Willy Alberti. Hij was in Europa met het USA Olympisch team als hoogspringer (hij heeft ooit het wereldrecord gehad) en heeft en passant in het Concertgebouw opgetreden. Dat moet magnifiek zijn geweest.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.