Václav Neumann (Praag, 29 september 1920 – Wenen, 2 september 1995) kreeg al op jonge leeftijd muziekles voor viool en altviool in de muziekschool. Eerst studeerde hij geschiedenis, Tsjechische filosofie en musicologie aan de Karelsuniversiteit Praag. Aansluitend studeerde hij aan het Conservatorium van zijn geboortestad onder andere viool bij Josef Micka, orkestdirectie bij Pavel Dědecěk en Method Doležil.

In 1941 stichtte hij samen met Antonín Kohout het Smetana kwartet, waarin hij altviool speelde. In 1945 werd hij violist in de Tsjechische Philharmonie in Praag. Van 1948 tot 1950 was hij dirigent van dit orkest. Aansluitend was hij dirigent en artistiek leider van het Symfonisch Orkest van Brno, het Symfonisch Orkest van Karlovy Vary en van het Praags Symfonisch Orkest.
In 1956 werd hij door Walter Felsenstein als chefdirigent aan de Komische Oper in Berlijn gehaald. De opera Příhody lišky Bystroušky (Het sluwe vosje) van Leoš Janáček heeft hij meer dan 200 keer in Berlijn gedirigeerd, en ook Jacques Offenbach Hoffmann’s vertellingen was een belangrijke werk in zijn Berlijnse tijd. Van 1964 tot 1968 was hij Generalmusikdirektor van de opera en chefdirigent van het Gewandhausorchester te Leipzig. Uit protest tegen de invasie van de troepen van het Warschaupact in de Tsjechoslovakije legde hij alle ambten in Leipzig neer, maar hij werd datzelfde jaar (1968) wel chefdirigent van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest. Met dit orkest verzorgde hij meer dan 300 concerten in vele landen van Europa, Rusland, Japan en de Verenigde Staten. Hij behield tot 1990 in de functie. Van 1970 tot 1972 was hij ook nog Generalmusikdirektor van de Staatsopera te Stuttgart.
Hij was een bekend interpreet van de werken van Leoš Janáček, Antonín Dvořák en Gustav Mahler, maar hij haalde ook internationaal minder bekende Tsjechische componisten in zijn programma’s, zoals Miloslav Kabeláč en andere.
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.