Voormalig wielrenner en huidig gesmaakt wielercolumnist Thijs Zonneveld viert vandaag zijn veertigste verjaardag (foto DWDD via Wikipedia).

Zijn meest opmerkelijke inval was ongetwijfeld in augustus 2011 toen hij voor nieuwssite NU.nl de column Die berg komt er schreef, wat leidde tot een gelijknamig initiatief om in Nederland een berg te bouwen (een hol gebouw met omvang en uiterlijk van een echte berg), die ook voor ander sporten zou kunnen worden gebruikt. Verscheidene bedrijven werkten eraan mee. Rond 2015 viel het initiatief stil, de website werd in 2016 opgeheven. Ik weet niet of de VAM-berg in Drenthe in de plaats is gekomen, maar dit komt alleszins in de nabijheid van Zonnevelds oorspronkelijke idee.

Als liefhebber won hij nog de Ronde van de Gard (*), als elite zonder contract heeft hij – voor zover ik me herinner – nog een rol gespeeld in een Nederlands kampioenschap dat eindigde op een massasprint (**). Hij heeft toen namelijk de sprint aangetrokken voor iemand die helaas (voor hen beiden) op de meet nog werd geklopt. Daarna ging hij zich vooral toeleggen op strandracen. En met succes: in 2015 werd hij Nederlands kampioen in deze discipline en in 2017 en 2018 won hij de strandrace van Hoek van Holland.

Zonneveld heeft een relatie met presentatrice-journaliste Jojanneke van den Berge en heeft met haar een dochter en een zoon. In 2004 heeft Zonneveld zijn Masters degree in International Law and Legal Studies behaald. Hij won dat jaar ook de Scriptieprijs sport en recht. In 2008 werd hij verkozen tot Journalist van het jaar. (Wikipedia)

(*) Althans volgens Wikipedia. Dat zou dan in 2004 geweest zijn. Volgens de Wielersite daarentegen won hij dat jaar Les cinq jours des As de Provence. In de Ronde van de Gard zou hij (nog altijd volgens de Wielersite) in 2005 derde zijn geëindigd. Voor de volledigheid voeg ik er ook nog een tweede plaats bij in de Tour d’Alsace in datzelfde jaar. Dat het allemaal wedstrijden in (meestal Zuid-)Frankrijk zijn, mag niet verwonderen, aangezien hij tussen 2004 en 2006 voor V.C.Aix-en-Provence heeft gereden.

(**) Ik moet me vergissen. Ik dacht dat hij de sprint had aangetrokken voor Wouter Wippert toen die in 2016 nipt verloor tegen Dylan Groenewegen, maar Thijs eindigde toen pas 66ste en, wat meer is, hij verloor 5’23”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.