Het is vandaag al 75 jaar geleden dat Mildred Pierce, een Amerikaanse film noir uit 1945 onder regie van Michael Curtiz, in première is gegaan. Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1941 van de Amerikaanse auteur James M.Cain.

Mildred Pierce is een  zogenaamde hard-boiled detectiveroman van James M.Cain uit 1941, waarop ook de televisieserie uit 2011 met in de hoofdrol Kate Winslet is gebaseerd. Het verhaal speelt tijdens de Grote Depressie van de jaren dertig. Hoofdpersonage Mildred Pierce (in de film gespeeld door Joan Crawford) scheidt van haar werkloze man (Bruce Bennett) en besluit zelf uit werken te gaan. Ze opent haar eigen restaurant en klimt op tot een gerenommeerde zakenvrouw, wat de spanningen tussen haar en haar hebzuchtige dochter Veda (Ann Blyth), een verwend nest, die uit is op haar geld en zo haar leven bijna ruïneert, doet toenemen. Mildred Pierce belichaamt de figuur van de moderne en onafhankelijke vrouw, als het equivalent van de self-made man. Zij vertegenwoordigt de emancipatie van een sociale klasse: een vrouw die, gedreven door de Amerikaanse droom, een betere toekomst voor haar kinderen wil veroveren: “If you have to do it, you can do it.”

De film begint als een typische film noir met een viertal pistoolschoten die weerklinken in het duister. Slachtoffer is Monte Beragon (Zachary Scott), de tweede echtgenoot van Mildred Pierce. Wanneer het lijk ontdekt wordt moeten zij en de andere hoofdrolspelers in deze moord mee naar het politiebureau, alwaar Mildred haar verhaal vertelt. 

Het was niet gemakkelijk voor de studio van Warner Brothers om ‘Mildred Pierce’ van de grond te krijgen. De zeker voor die tijd behoorlijk perverse gelijknamige roman van James M.Cain – ook bekend van ‘Double Indemnity’ (1944) en ‘The Postman Always Rings Twice’ (1946) – leek op het oog niet te verfilmen, maar producent Jerry Wald zette toch door. Maar liefst acht verschillende scenario’s werden afgewezen voordat regisseur Michael Curtiz (‘Casablanca’, 1942) aan de slag kon. Het was Ranald McDougalls (‘Stage Fright’, 1950) script die uiteindelijk de goedkeuring van de hoge bazen wist te winnen.

Mildred Pierce is tegelijk een echte vrouwenfilm, een kolkende soap en een sublieme film noir die de vloer aanveegt met de destijds heersende idealen van moederlijke toewijding en affectie. Mildred is bewonderenswaardig omdat ze keihard werkt en zichzelf wegcijfert. Ze is intelligent, ambitieus en gedreven, eigenschappen die in Amerika hoog staan aangeschreven. Maar wanneer ze zich losmaakt van haar fatsoenlijke maar weinig succesvolle echtgenoot Bert en de brutale Veda verkiest boven haar veel lievere jongste dochter Kay (Jo Ann Marlow), beseft de kijker dat Mildred geestelijk niet helemaal gezond meer is,” aldus Patricia Smagghe op de website van cinemagazine.nl.

‘Mildred Pierce’ is hét hoogtepunt uit het veelomvattende oeuvre van Joan Crawford, een van de grootste diva’s uit de geschiedenis van Hollywood. Saillant detail is dat de rol van Mildred eerst werd aangeboden aan haar aartsrivale Bette Davis, die niet toehapte.

Toemaatje: het was de legendarische componist Max Steiner die de beelden voorzag van prachtige muziek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.