Vandaag is het 45 jaar geleden dat de Amerikaanse soulzanger Jackie Wilson een hartaanval kreeg op het podium tijdens het zingen van één van zijn grootste hits: Lonely Teardrops. Hij raakte in coma en zou niet meer ontwaken. Toch overleed hij pas na ruim acht jaar in coma in een ziekenhuis te hebben gelegen…

Jack Leroy Wilson, Jr. werd geboren en groeide op in Detroit. In 1953 sloot hij zich aan bij de groep Billy Ward & the Dominoes. In die tijd kreeg hij veel fans, onder wie Elvis Presley. In 1957 begon Wilsons solocarrière met het nummer Reet petite. Dat was zo’n groot succes dat het songschrijver Berry Gordy in staat stelde het label Motown op te richten, dat Jackie Wilson overigens nooit onder contract heeft gehad. Latere nummers van Wilson waren Lonely Teardrops en I’ll Be Satisfied.

In 1961 werd hij neergeschoten door een vrouwelijke fan. Hij overleefde deze aanslag en ging verder met zijn carrière. Deze carrière kwam halverwege de jaren zestig in een dip. Hij kwam in 1967 nog een keer terug in de hitparades met (Your Love Keeps Lifting Me) Higher and Higher. Uitzonderlijk voor een niet-Motown-artiest werd hij daarbij begeleid door The Funk Brothers (*) met achtergrondzang van The Andantes (**). Daarna had hij nauwelijks meer hits. (Wikipedia)

(*) The Funk Brothers was een los collectief artiesten die in de jaren 1960-1971 op veel hits van de platenlabels van het Motown-muziekimperium als sessiemuzikanten optraden, maar nooit onder deze naam naar voren kwamen. Pas in 2002 werden ze bij een groot publiek bekend door de filmdocumentaire Standing in the Shadows of Motown van Paul Justman. Bassist James Jamerson, drummer Benny Benjamin en pianist Earl Van Dyke speelden mee op meer nummer 1-hits dan Elvis PresleyThe BeatlesThe Rolling Stones en The Beach Boys bij elkaar.

(**) The Andantes, bestaande uit Jackie Hicks (4 november 1939), Marlene Barrow (25 september 1939 – 23 februari 2015) en Louvain Demps (7 april 1938), waren een Amerikaanse groep van drie vrouwelijke vocale sessiemuzikanten in het rhythm-and-bluesgenre, die anoniem als achtergrondzangeressen te horen zijn op vele songs die in de jaren 1962-1971 werden uitgebracht door de platenlabels van hitmachine Motown.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.