De Bulgaarse sopraan Alexandrina Pendachanska (foto YouTube) viert vandaag haar vijftigste verjaardag.

Zij nam in 1991 deel aan Jonge zangers op weg naar het concertpodium op de Nederlandse televisie met een aria uit “La Traviata”, haar fetisj-rol. Daarmee is ze op 18-jarige leeftijd gedebuteerd op het concertpodium, nadien heeft ze de rol ook al op de scène gezongen, ze maakt immers deel uit van de Staatsopera. Dat ze zo vroegrijp is (ze kent o.m. alle belangrijke sopraanrollen), komt omdat ze van jongsaf aan haar moeder die heeft horen zingen. Her mother Valerie Popova was an internationally acclaimed soprano who sung regularly at La Scala in Milan.
Pendatchanska performed the title role of Esclarmonde at Teatro Regio in Turin in November 1992 at the age of 22, at which time she was even younger than that of Sybil Sanderson, who created the infamously difficult role at age 24.
During the 1997–2001 operatic seasons Pendatchanska sang the role of Elisabetta in Roberto Devereux (Turin and Naples), Adina in Adina (Pesaro), Suor Angelica in Suor Angelica (Lucca), Luisa in Luisa Miller (Naples and Berlin), and in Ermione (Santa Fe and New York).
During the summer 2014 festival season, under the name of Alex Penda, she appeared in The Santa Fe Opera’s new production of Beethoven’s Fidelio, singing the role of Leonore.
Alexandrina Pendatchanska is particularly praised for her Mozart and bel canto roles, specializing in passionate ladies such as the three Mozart queens, Vitellia, Donna Elvira and Elettra. With René Jacobs she recorded for Harmonia Mundi the role of Vitellia in La Clemenza di Tito (which garnered two Grammy Award nominations 2006 for “Best Classical Recording” and “Best Opera Recording”), as well as her signature roles Donna Elvira (Don Giovanni), Elettra (Idomeneo), Agrippina (which garnered Grammy Award nominations 2013 for “Best Opera Recording”) and Arminda (La finta giardiniera). Her latest CD recording is for NAXOS in the role of Semiramide in Rossini’s opera of that name. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.