Het zal morgen al 25 jaar geleden zijn dat Laurent Jalabert alles wat er maar te winnen viel in de Vuelta heeft gewonnen (eindklassement, punten- en bergklassement). Zijn ploegmaat Johan Bruyneel werd derde.

89 jalabert en dietz

Zijn voornaamste exploot in die Vuelta is volgens mij echter geen overwinning maar wel een tweede plaats. In de twaalfde rit was Jalabert reeds volop bezig zijn eindzege veilig te stellen, maar bij de aankomst bergop was Bert Dietz op weg naar de zege, als enige overblijver van een vroege vlucht. Ondanks het feit dat voor Jaja, zoals hij wordt genoemd, alle seconden telden stond hij er toch op dat Dietz de verdiende ritzege zou krijgen, ook al moest hij daarvoor de remmen dichtknijpen. Een prachtig staaltje van fairplay!

06 fotograferende-agent-in-armentieres


Jalabert begon zijn carrière als sprinter. In 1992 en 1995 won hij dan ook het puntenklassement (groene trui) in de Ronde van Frankrijk. In 1994 werd hij reeds in de eerste rit uitgeschakeld door een zware valpartij veroorzaakt door een fotograferende politieman. Jalabert (uiterst links op de foto) verloor daarbij al zijn voortanden.

99 laurent jalabert

De schrik zal er daarna wel een beetje ingezeten hebben, maar hij was op dat moment toch al aan het omscholen naar een klassiek renner. Zo boekte hij overwinningen in Milaan-San Remo 1995, de Ronde van Lombardije 1997, de Classica San Sebastian 2001 en 2002 en de Waalse Pijl 1995 en 1997.
Maar wat de meeste wielerliefhebbers wellicht nog het meeste voor de geest staat is zijn spectaculaire inzinking in de Ronde van Vlaanderen 1997, toen hij op weg leek naar een onafwendbare eindzege. Aan het begin van de heuvelzone ging Jaja in de aanval met Rolf Sörensen en beiden verzamelden een grote voorsprong op de concurrenten. Na enkele heuvels liet Jalabert Sörensen zelfs ter plaatse en ging alleen op solotocht. De volgers vreesden dat de winnaar al bekend was en begonnen haast Merckxiaanse termen voor Jaja’s solotocht te gebruiken. Dat duurde tot aan de voet van de Berendries, waar Jaja plots haast letterlijk geen poot vooruit meer kwam. In een mum van tijd werd hij ingehaald door de achtervolgers en Jaja moest zelfs de strijd staken. Achteraf verklaarde hij de man met de hamer te zijn tegengekomen op de Berendries en dat kwam doordat hij te veel met zijn krachten had gewoekerd en niet op tijd aan eten dacht.

54 laurent jalabert

Toch behaalde Jalabert nog de wereldtitel tijdrijden in 1997. In de loop der jaren werd hij steeds meer compleet ging hij zich meer toeleggen op het klimmerswerk. Bij de Deense wielerploeg CSC kreeg hij daar alle kans toe. In 2001 en 2002 won hij het bergklassement (bolletjestrui) in de Tour de France. Na 2002 zette Jalabert een punt achter zijn carrière.
Na zijn carrière als wielrenner werd hij commentator voor de Franse televisie. Ook nam hij deel aan de Ironman Hawaï 2007 waar hij met een tijd van 9:19.58 als 73e over de finish kwam.
In mei 2009 tekende hij als bondscoach wielrennen voor Frankrijk tot de Olympische Spelen van 2012. Op maandag 11 maart 2013 raakte Jalabert echter zwaargewond toen hij op training voor een triathlon opgeschept werd door een auto. Het daaropvolgende herstel vergde zoveel tijd en inspanning, dat hij in april 2013 zijn baan als bondscoach moest opgeven. Twee maand later werd hij ervan beschuldigd tijdens de tour van 1998 epo gebruikt te hebben. Even werd Jalabert “on hold” gezet als commentator, maar niet lang daarna mocht hij zijn werkzaamheden hervatten.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.