Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat de Amerikaanse acteur Mickey Rooney, een van de grote sterren van filmstudio MGM in de jaren dertig en veertig, werd geboren. Hij zou uiteindelijk 93 jaar oud worden.

Ik heb lang getwijfeld of ik wel iets zou schrijven, want ik moet toegeven dat ik geen grote fan was. Al kon ik daar ook niet een echte reden voor bedenken. Maar na wat nadenken kwam ik tot de volgende theorie: in Temse werd zijn naam “Micky Ronny” uitgesproken en vooral in mijn vroege jeugd werd ik dus wel eens zo genoemd, als iemand naar mijn voornaam vroeg. En zoals iedereen wel weet, was Mickey Rooney een onderdeurtje. Niet specifiek iemand waarop men fier is als men ermee vergeleken wordt…

Mickey Rooney, die als Joseph Yule geboren werd in Brooklyn, debuteerde als kindvedette. En dat al op heel jonge leeftijd. Als baby van 18 maanden werd als hij immers reeds opgevoerd in de show van zijn ouders. Nadien speelde hij o.a. met Elizabeth Taylor in “National velvet” en natuurlijk vooral met Judy Garland in de Andy Hardy-films. De acteur bleef tot aan zijn dood actief in Hollywood en was te zien in meer dan 200 langspeelfilms. Hij werd dan ook vier keer voor een Oscar genomineerd (o.a. voor “Boys town”) maar won enkel twee “speciale” Oscars: een “jeugd”-Oscar samen met Deanna Durbin in 1939 en een carrière-Oscar in 1983. Hij won wel twee Golden Globes en een Emmy Award.
Wat zijn privé-leven betreft trouwde hij maar liefst acht keer. De eerste keer was dat met niemand minder dan Ava Gardner. Zijn vijfde vrouw Barbara Ann Thomason werd op 29-jarige leeftijd vermoord door haar minnaar Milos Milosevic, die daarna zelfmoord pleegde. Milosevic was een Joegoslavische acteur die naar Hollywood was gekomen voor de verfilming van “The Russians are coming”. Naar verluidt had hij als hobby om met zijn sportwagen argeloze voetgangers proberen omver te maaien. Als deze dan net op tijd wegsprongen, lachte hij zich te pletter. (*)
Toen Barbara Ann 21 was en al “involved” met Rooney die nog getrouwd was, had ze al eens geprobeerd zelfmoord te plegen door een overdosis pillen te slikken. Toen ze het desondanks haalde, zei ze in een persbericht dat het per ongeluk was gebeurd. Rooney was blijkbaar genoeg geschrokken om werk te maken van zijn echtscheiding en het paar zou op korte tijd vier kinderen hebben.

Ronny De Schepper

(*) Er is nog een post-scriptum bij dit verhaal: “In 1970, Milosevic’s ex-wife, Cynthia Bouron, alias Samantha Lou Bouron, brought a paternity suit against Cary Grant, saying that he was the father of her daughter Stephanie Andrea. Grant rejected all of her claims, saying that he had nothing to do with her and the case was dismissed when she refused to take a blood test. On Oct. 30, 1973, Bouron’s body was found in the trunk of a car that was parked for several days at the Market Basket, 11315 Ventura Blvd. She was fully dressed, and had been tied up and beaten to death. The killing apparently remains unsolved.” (Los Angeles Times van 14 augustus 2008)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.