Morgen zal het al twintig jaar geleden zijn dat de Franse wielrenner Jean Malléjac is gestorven (overigens precies op de dag dat zijn landgenoot Miguel Martinez “onze” Filip Meirhaeghe versloeg in de Olympische mountainbike-rit). Malléjac was profwielrenner van 1950 tot 1958 met een bescheiden palmares. En toch behaalde hij de tweede plaats in de eindrangschikking van de Ronde van Frankrijk 1953, na Louison Bobet. In totaal droeg hij in die ronde vijf dagen de gele trui en won hij één etappe. Een verbazingwekkende prestatie voor een renner van zijn envergure

Misschien daarom dat Malléjac eerder de geschiedenis inging als de eerste renner die bewezen doping gebruikte tijdens de Ronde van Frankrijk. In dezelfde twaalfde etappe van 1955, waarin Ferdi Kübler eveneens veel te roekeloos te werk ging, begon de Fransman op tien kilometer van de top van de Mont Ventoux vervaarlijk te zwijmelen en stuikte pardoes in mekaar, het schuim op de lippen. Bewusteloos, lijkbleek met koud zweet op het voorhoofd. De toegesnelde Tourdokter Dumas gaf hem een inspuiting, nadat hij hem zuurstof had toegediend. Pas na een kwartier kwam de, naar later bleek, met amfetamine gedrogeerde Malléjac weer bij bewustzijn. Terwijl de Bretoen in een ambulance werd gelegd, bleef hij wild gesticuleren, roepend om zijn fiets. In het ziekenhuis moesten artsen nog uren vechten voor zijn leven.
Dokter Dumas diende bij het parket klacht in tegen onbekenden op beschuldiging van vergiftiging en een verzorger van de Franse selectie werd uit de Ronde van Frankrijk gezet, maar daarmee was de kous af en het zou nog duren tot een vrijwel identiek geval van doping zich in 1967 zou afspelen op diezelfde Mont Ventoux met de Britse wielrenner Tom Simpson. Hij zou echter minder “geluk” hebben dan Malléjac en zijn dood zou uiteindelijk toch tot een doorbraak leiden op het vlak van de dopingbestrijding.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.