BRUSSEL – De crisis in de Belgische muziekindustrie is ook aan de Rode Vaan, het weekblad van de communistische partij, niet ontgaan. Malaise – zo heet het – heerst sinds 1979 binnen de platenbiz in alle landen. Het inspelen op de nieuw ontstane situatie en het kiezen van een andere opstelling voor de ontwikkelingen van morgen gaan niet zonder schokken.

Ingrijpende vormen van samenwerking, complete fusies, faillissementen, topfunctionarissen die wegens noodgedwongen reorganisaties uit de boot vallen enz… In andere sectoren heeft men voldoende voorbeelden van de mogelijke gevolgen van splitsingen en consolidering kunnen zien. In België vielen in 1980 eveneens rake klappen, steeds volgens de Rode Vaan-redactie, en ook in Nederland heeft zich één en ander voorgedaan dat onder het hoofdstuk recessie kan worden ondergebracht. Faillissementen zijn om verschillende redenen niet leuk, de consequenties voor werknemers en werkgevers evenmin.
De Rode Vaan vond dat het thema van de crisis in de platenindustrie niet zou misstaan op haar jaarlijks feest dat dertig jaar geleden op 20 en 21 september gevierd werd. Naar aanleiding daarvan worden steeds opnieuw debatten georganiseerd. Het debat over de muziekindustrie zal doorgaan op zondag 21 september in het Cultureel Centrum van St. Jans-Molenbeek (nabij Brussel). Steeds volgens de informatie vanwege de Rode Vaan zouden volgende deelnemers reeds toegezegd hebben: Herman Schueremans (Wea en Altsien), Elisabeth Van Der Wielen (Barclay), Nico Mertens (Parsifal). Verder worden uitgenodigd een afgevaardigde van elke platenfirma en van de gespecialiseerde pers. De debatten worden geleid door Miel Dullaert en Ronny De Schepper, resp. sociale en muzikale redacteur van de Rode Vaan.

Dit debat, dat als zeer interessant was aangekondigd, is uiteindelijk geen succes geworden. Dit is niet te wijten aan de mensen die rond de tafel zaten, integendeel. Wél schitterde het gros van de Belgische platenfirma’s door afwezigheid, al kan men hier de bedenking maken, dat De Rode Vaan wellicht de „verkeerde” mensen had aangezocht, namelijk promotie- en labelmanagers, terwijl een dergelijk gespreksthema pas echt inhoud en vaart kan krijgen wanneer directeuren in de slag zouden gaan.
Maar goed, toch werden hier en daar enkele opmerkelijke uitspraken gedaan, waarvan wij hieronder enkele weergeven. Het deelnemersveld bestond uit: Nico Mertens (Parsifal), Herman Schueremans (Altsien rockcircuit), Raf Lensens (geluidtechnicus), Els Wolfs en Guy Brulez (Emi-promo), Gust De Meyer (K.U.L. Centrum Communicatiewetenschap), Jef de Visscher (Belgische Mediatheek en Kandahar), Miel Dullaert en Ronny de Schepper (Rode Vaan) en ondergetekende.
Detailhandel
Nico Mertens: „Belgische platenfirma’s, Belgische producten, wat is dat? In feite zijn alle platenfirma’s een vorm van groothandel in dit land. Ze kopen het in en verkopen het dan weer. Gebrekkige distributie? Waarschijnlijk werkt de detailhandel zeer gebrekkig, want de meesten zouden niet eens merken of ze nou aardappelen of grammofoonplaten zouden verkopen. Er zijn in België maar twintig platenwinkeliers die weten wat ze verkopen en hoe ze dat moeten doen.”
„Je kunt niet eisen van de industrie dat ze zal investeren zonder dat de winkeliers daarin een bijdrage leveren. Ik verwacht voor volgend jaar, dat 15 procent van de huidige winkeliers het bijltje er bij zal neerleggen, na overleg met hun boekhouder. En wat loopt er fout? De aankooppolitiek en het stockbeheer. De grote platenzaken zeggen tegenwoordig kategorisch nee tegen een uitgebreide basisstock, alleen de hits worden ingekocht en het basisrepertoire daalt zienderogen.”
Distributie en promotie
Raf Lensens: „Ik denk dat bij de industrie de promotie en distributie worden verwaarloosd. Je kunt me van alles wijsmaken, maar ik heb veel Belgische producties gekend waarvoor, eens op de markt, achteraf niets is gebeurd. Zijn dat dan gewoon onkostenrekeningen voor de industrie? Al die studio’s hier in België die 24 uur op 24 uur draaien, wat doen die mensen daar? Maken die dan producten die gewoon nooit op de markt verschijnen, of wat is dat?
Nico Mertens: „Wat is een plaat promoten? Volgens mij is promotie een zinledig woord, promotie is werk geven aan zichzelf. Een slecht product heeft promotie nodig om het te kunnen verkopen, een goed product behoeft geen promotie, dat is mijn theorie.”
Verschraling markt
Herman Schueremans (links op de foto): „Ook uit het buitenland wordt teveel rotzooi aangevoerd, en dat is een probleem. Er zijn echt teveel mensen die platen maken en die ze dat eigenlijk moesten verbieden. Ik heb het hier alleen over het buitenland hoor.”
Nico Mertens: „Een goede oplossing is wellicht het schrappen van 50 procent uit de basiskataloog bij de platenfirma’s, zodat de verkoop en distributie van het resterende beter kan verlopen. Voor het weggevallen gedeelte moet zich maar een alternatieve markt ontwikkelen om dat materiaal aan de man te brengen en daarvoor voel ik mij geroepen. Laat de gespecialiseerde kleinere zaken het bij grote distributeurs niet renderende gedeelte verkopen, die zijn daar beter op ingesteld.”
Crisis
Herman Schueremans: „Muziek zou op zichzelf moeten kunnen staan, zonder overheidshulp. Momenteel gaat het de Belgische rocksien fantastisch goed, zoals nooit voorheen. Nu moeten we er alleen voor zorgen dat er niet teveel andere parasieten komen opzitten want dan gaat het opnieuw kapot.”
Gust De Meyer: „Disco wordt veelal op één lijn getrokken met minderwaardige, goedkope muziek. Als je een beetje thuis bent in de discomarkt, zul je moeten bekennen dat niets minder waar is. Je vindt daar zeer kwalitatieve dingen met heel wat variëteit.”
Herman Schueremans: „Crisis? Volgens mij ligt de crisis gewoon bij het gebrek aan creativiteit. Ze hebben er zo lang aan getrokken tot er niks van overbleef en nu is het weer afgelopen. Als je een klein beetje creatief bent ingesteld, dan is er gewoon geen crisis. Het is nu aan de mensen met creativiteit en ik ben er zeker van dat zij er op middelkorte termijn weer bovenop komen.”

Referenties
G.D.M., Rode Vaan organiseert debat over krisis in platenindustrie, Billboard Benelux nr.35 van 1980
Michel Verstrepen, Pleidooi voor een alternatieve markt, Billboard Benelux nr.41 van 1980

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.