« Ik hou van de vrije radio’s en heb daaruit inspiratie geput voor een nieuw nummer. Ik heb reeds enkele platen uitgebracht maar deze is totaal anders dan wat ik vroeger deed. Deze plaat zal niet verkocht worden in de handel het is eerder een ‘proefstuk’. Ik zou wel willen weten of mijn werk u bevalt, maar tevens wens ik mijn anonimiteit te bewaren (ik zou wel gevleid zijn in geval men mij moest herkennen, maar dit zou mij ten zeerste verbazen). Indien u mijn plaat positief ontvangt zal dit mij dienen als ‘test’ voor de volgende platen die ik zal opnemen en met duizenden hoop te verkopen over gans de wereld (lach maar niet!). Maar wat ik hier voor alles wou doen was een plaatje maken OVER de vrije radio’ s dat tevens een exclusiviteit zou zijn voor de vrije radio’s. Hopelijk tot binnenkort ».

Dit mysterieuze briefje, vergezeld van een even mysterieus plaatje, ontvingen we op onze redactie vanwege een artiest bij wie de pseudo-illegaliteit van de talrijke Brusselse vrije radio’s blijkbaar in het hoofd is geslagen. Maar goed, wij houden ook wel van een grapje (én van mysteries) en geven onze vriend dus rendez-vous op ons Feest waar ook een vrije zender actief zal zijn en waar wij hem (confidentieel) onze mening over zijn product zullen kenbaar maken.

Aan Joëlle Rochette, de (ook al) mysterieuze dame die in het r.v.-nummer van veertien dagen geleden onze pagina twee kwam binnengewandeld, vroegen wij wat meer uitleg over die illegale activiteiten op een respectabel Feest als het onze. Wij hingen aan haar lippen toen ze sprak : « Het gaat om een zogenaamde ‘punctuele’ zender, d.w.z. radio’s die de bedoeling hebben een feest of een manifestatie rechtstreeks uit te zenden en na afloop weer in het niet te verdwijnen. De zender op het Feest van de communistische pers, die hoofdzakelijk in het Frans zal uitzenden maar hopelijk toch ook een plaatsje voor het Nederlands zal bewaren, zal rechtstreeks optredens die plaatshebben op de drie podia uitzenden, maar ook gesprekken met bezoekers. »
En een rechtstreeks verslag van onze voetbalwedstrijd?
Wie weet ! Maar onthou alvast dit : het zendbereik van deze radio ligt zeker niet buiten Brussel, voor de provincialen uit het achterland is er dus geen reden om niet naar onze hoofdstad af te zakken op zaterdag 20 en zondag 21 september 1980 als het jaarlijkse Feest van de Rode Vaan plaatsheeft met Rob De Nijs, The Pebbles, Roland, Lavvi Ebbel, Smoky Mokes, de Vieze Gasten, Cuarteto Cedron, André Bialek, The Red and Black Power Blues Band, Cos, Philip Catherine, Lightmare, een voetbalwedstrijd tegen een artiestenelftal met o.a. Raymond van het Groenewoud (foto), Zjef Vanuytsel en Guy Mortier, enz.
Ook Georges Wolinski, de gekende Franse karikaturist en auteur van vele bijtende stripverhalen, heeft zich speciaal vrijgemaakt tijdens het weekend van 20 en 21 september a.s. om naar het Feest van de Rode Vaan te komen. Niet om er aan te treden met het voetbalelftal van de vedetten. En ook niet om er vogelpik te spelen. Wel om er enkele van zijn verhalen te ondertekenen in de stand van de Cercle d’Education Populaire (CEP). Herinneren wij aan enkele werken die ook in het Nederlands verkrijgbaar zijn : « Brief aan mijn vrouw », « Ik was een smerige sexist », « Blijf van mijn lijf » en « Weg met de jeugd ». Hij zal telkens van 14 tot 19 uur aanwezig zijn, enkele onderbrekingen om de inwendige mens te laven, te spijzen en te lozen buiten beschouwing gelaten.
VAN ECK EN CHAGOLL DOEN HETZELFDE
Ook Ludo Van Eck met zijn aangrijpend historisch werk « Het boek der kampen » en Lydia Chagoll met haar ontmaskerende studie « In naam van de Führer » zullen zich in dezelfde stand op dezelfde uren aan dezelfde bezigheden overleveren. Met hen zal er minder te lachen vallen. Des te meer te leren en… te herinneren.
BEZOEKERS KOPEN HUN WERKEN
Dus allen naar de stand van de CEP op het RV-feest. En liefst met geld in de geldbeugel. Want Wolinski is wel een grappigaard maar daarom deelt hij zijn boeken nog niet voor niks uit !

79 Wolinski

Een gedachte over “Veertig jaar geleden: Feest van de Rode Vaan 1980

  1. Wolinski nog wel. Wie had anno 1980 kunnen denken dat hij zo tragisch zou sterven. In een klein Frans dorp kwam ik nog stoemelings terecht op een beurs/tentoonstelling van zijn werk.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.