“Beste NCRV, laat De Slimste Mens meer ADEMEN, zodat Fifi niet enkel de ontbrekende antwoorden kan geven, maar ook enige uitleg bij de trefwoorden. Dat ik eindelijk te weten kom, waarom buttplug een trefwoord was bij… kabouter!”

Zo schreef ik in augustus 2012 en een antwoord hierop kreeg ik zowaar van kabouterspecialist Stijn Heuvinck. Die schreef: “Kabouter Buttplug is een standbeeld in Rotterdam.” (zie foto)
En op Wikipedia leren we dan: “Het beeld stelt de kerstman voor die een kerstboom in zijn handen houdt. De Rotterdamse gemeenteraad kocht Santa Claus, in de volksmond als Kabouter Buttplug bekend, een beeld van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy, met als bedoeling het beeld nabij het gebouw van De Doelen te plaatsen. Dit leidde tot veel verzet, voor veel mensen had het beeld een seksuele connotatie, waardoor het al snel zijn bijnaam kreeg. Op 22 september 2005 werd het beeld bij wijze van compromis op de binnenplaats van Museum Boijmans Van Beuningen neergezet, waar het vier dagen later door burgemeester Opstelten werd onthuld. Uiteindelijk werd in juni 2008 besloten het beeld op het Eendrachtsplein (als onderdeel van Beeldenroute Westersingel) te plaatsen, dit na een intensieve lobby van de winkeliersvereniging van de Binnenweg. Het beeld is op 28 november 2008 met een bonte optocht naar het Eendrachtsplein vervoerd en daar geplaatst.”

Een gedachte over “Vijftien jaar geleden: onthulling van kabouter Buttplug

  1. Ik heb enkele jaren geleden een tentoonstelling van de man in het Middelheimmuseum gezien, en het is wel degelijk een ‘buttplug’ en geen kerstboom. Die ‘seksuele connotatie’ gebeurt dus niet alleen door veel mensen, maar is ook expliciet zo bedoeld door de kunstenaar (wat overigens niet zo verrassend is, als je ook zijn andere werk kent)… Ik vrees dat Wikipedia niet geheel juist is, of ietwat preuts ;-)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.