Ze hebben er op de Nederlandse televisie al WEEEEEKEN aandacht aan besteed (en ik heb er met veel genoegen terug naar gekeken), maar morgen is het dan eindelijk écht zo ver: dan zal het precies vijftig jaar geleden zijn dat Avro’s Top Pop op antenne ging.

AVRO’s Toppop, kortweg Toppop, was het eerste wekelijkse popprogramma op de Nederlandse televisie. De AVRO zond het programma uit van 22 september 1970 tot 27 juni 1988. Initiator en regisseur van Toppop was Rien van Wijk. Andere regisseurs waren Egbert van HeesGeert PopmaHenk RenouChris BergerJessy WinkelmanWim van der LindenBert van der Veer en Charly Ruis. Het idee voor het programma was afgekeken van het Britse Top of the PopsAd Visser verzorgde, tot juni 1985, de presentatie van AVRO’s Toppop. Zijn vaste vervanger was aanvankelijk Krijn Torringa, later Marjon van Rijn. Na Vissers afscheid presenteerden achtereenvolgens Kas van Iersel (1985-1986), Léonie Sazias (1986) en Bas Westerweel (1986-1988) het programma.

Toppop was voornamelijk gevuld met beelden van popartiesten die in de Toppop-studio hun nieuwste hit playbackten. Als dat ook niet lukte werden succesnummers ook wel van beeld voorzien door een jazzballet onder leiding van Penney de Jager. In oktober 1976 werd het lied Aunt Dinah Has Blowed The Horn uit Treemonisha van Scott Joplin populair door het programma als melodie waarop het ballet van Penney de Jager danste. Het klassieke operanummer behaalde hierdoor in de Nationale Hitparade op 16 oktober 1976 zelfs een vijfde plaats, wat met dat genre muziek niet vaak voorkwam. Tijdens “Top 2000 a gogo”, een programma van de NPS in december, werden in 2005 en 2006 in iedere aflevering filmfragmenten van het showballet uit het Toppop-archief getoond, waarbij de gasten moesten raden welk muziekfragment er bij de getoonde beelden behoorde. Toppop werd in 2000 in een opiniepeiling in Televizier uitgekozen tot programma van de eeuw. (Wikipedia)

Avro’s Top Pop is ongetwijfeld heel belangrijk geweest voor de Nederlandse, maar ook voor de Vlaamse jeugd. Zo vertelt Tom Lenaerts hieronder hoe hij dankzij dit programma zijn eerste erectie kreeg:

En dat was dan bij “Let’s all chant” van The Michael Zager Band.

En verdomd als ’t nie waar is! Ik was natuurlijk wat ouder dan Tom (ik had zelfs al twee kinderen), dus ik kan moeilijk van een eerste erectie spreken, maar het is wel waar dat dit in die tijd zinneprikkelend was. En als ik dit op YouTube ga opzoeken, krijg ik er al meteen gratis en voor niks “Weekend” van Earth & Fire bovenop!

In het kader van de feestweek van Broebelke in 1973 die maar blééf duren (kan iemand mij niet zeggen wat er te vieren viel?) was in de Belgische Vlag (was dat “den Boeres” zoals ze in Temse zeggen, beneden aan de Kasteelstraat?) een andere roemruchte discobar (na Mike & Zaki dus) te gast, namelijk Avro’s Top Pop Disco Show. Dit kostte blijkbaar zoveel geld dat Broebelke er deze keer niet alleen wou voor opdraaien. De organisatie werd dan maar gedeeld met een ander jeugdhuis in Temse: de Cultus (in mijn perceptie een club voor beter gesitueerde jongeren, maar misschien zag ik dat wel verkeerd). Jammer genoeg heb ik van dit optreden geen foto van Erik Westerlinck.

Ad Visser van zijn kant heeft een heel levendige verbeelding. Zo vroeg een lezer me waarvoor de letters van “soul” staan. Dat was een wedstrijdvraag van Ad Visser in Top Pop Golden Years en men kon ermee een t-shirt van Avro’s Top Pop winnen. Ik moet het antwoord echter schuldig blijven, ook al heb ik de uitzending gezien. Maar toen Visser die afkorting lanceerde, dacht ik: goed gevonden, maar niet met mij, hé vriend. Want “soul” betekent wel degelijk wat het woord zelf betekent en is géén letterwoord, dat weet ik wel heel zeker. Ad Visser heeft die afkorting wellicht zelf uitgevonden en ik wens hem daarvoor proficiat, maar hij moet ons geen blaaskes proberen wijsmaken. Maar goed, op het einde van de uitzending bleek dat dus de wedstrijdvraag te zijn en dan wenste ik natuurlijk dat ik wat beter had opgelet.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.