Het is al vijf jaar geleden dat de Italiaans-Belgische wielrenner Giuseppe (“Pino”) Cerami is overleden…

53 pino cerami

Het meest opvallend is dat Pino Cerami een laatbloeier was. Dit wil zeggen dat zijn voornaamste successen dateren uit de tijd dat hij tot Belg was genaturaliseerd. Dat gebeurde met name op 16 maart 1956.

Zo won hij in 1957 de Ronde van België, in 1960 Parijs-Roubaix en de Waalse Pijl en in 1961 Parijs-Brussel en de Brabantse Pijl. In 1963 won de Italiaanse Belg op zijn 41ste nog een etappe in de Ronde van Frankrijk. Cerami is trouwens nog steeds de oudste ritwinnaar in de Tour.

11 pino cerami

Hij won in zijn wielerloopbaan in totaal 58 wedstrijden bij de profs. Zelf herinner ik hem mij uiteraard het meest als “lead out” (zoals men dat nu noemt) van Rik Van Looy in het wereldkampioenschap op de Sachsenring in 1960. Zelf werd Pino dan overigens nog derde.

16 pino cerami

Pino Cerami verliet op zijn vijfde Sicilië. De familie vestigde zich in de buurt van Charleroi en zoonlief begon aan een wielercarrière. In 1956 verkreeg Cerami zoals gezegd de Belgische nationaliteit. De Belgische eendagskoers GP Pino Cerami draagt zijn naam.

Referentie
Dries Vanysacker, Koersend door een eeuw Italiaanse en Belgische geschiedenis, Acco, 2009, 184 blz., 29,50 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.