Het is vandaag twintig jaar geleden dat de Russische ruimtevaartpionier German Titov is overleden.

Hij werd gelanceerd op 6 augustus 1961 aan boord van de Vostok 2 die in ruim 25 uur bijna 18 keer om de aarde vloog. Hij werd daarmee, na Joeri Gagarin, de tweede ruimtevaarder die rond de aarde vloog. Hij was op dat moment 25 jaar oud en is tot op heden de jongste mens die ooit in de ruimte heeft gevlogen. German Titov zou aanvankelijk de eerste mens in de ruimte zijn, maar omdat Rusland vond dat zijn naam te Duits klonk, is Gagarin de geschiedenis ingegaan als eerste mens in de ruimte. Ook zou de boeren-afkomst van Gagarin een rol hebben gespeeld – Titov was afkomstig uit een middenklasse-milieu van onderwijzers, en dus minder geschikt om de proletarische idealen van de Sovjet-Unie te vertegenwoordigen. Aldus Wikipedia. Dit is echter nooit uit officiële bron bevestigd, geeft men toe, maar wel door Titov zelf, zegt nog altijd Wikipedia.
Na zijn ruimtevlucht, waarin hij wél als eerste mens in de ruimte sliep én bovendien als eerste kosmonaut last kreeg van ruimteziekte (*), bekleedde Titov diverse functies in het Russische ruimtevaartprogramma totdat hij in 1992 met pensioen ging. In 1995 werd hij als lid van de Communistische Partij van de Russische Federatie gekozen voor de Doema. Let wel op: op dat moment was de Sovjetunie al vijf jaar verleden tijd, maar Titov was dus trouw gebleven aan de Communistische Partij.
Titov was gehuwd en had 2 kinderen. Hij overleed op 20 september 2000 op 65-jarige leeftijd aan een hartaanval in zijn sauna.
Maar waarom vermeld ik dit nu? Is dit omwille van mijn heimwee naar de Sovjetunie? Jazeker, dat speelt vast wel een rol. Bovendien was ik in die tijd (zoals àlle jongeren wellicht) ook erg geïnteresseerd in het opbod op het vlak van ruimtevaart tussen de Sovjetunie en de Verenigde Staten (dat mijn sympathie naar de USSR uitging, daarin zal ik wellicht wel een uitzondering geweest zijn).
En toch is dit alles niet de échte reden. De echte reden moeten we zoeken in… mijn fascinatie voor het wielrennen en meer bepaald voor de Vredeskoers. Zoals ik elders al heb geschreven, speel ik al van kleinsaf aan wielerwedstrijden na. Nu doe ik dat gewoon op de computer, maar in die tijd speelden wij (en “wij” dat waren dan vooral Erik Westerlinck en ik) die wedstrijden na met prentjes. Met name die reeks uit 1959 (heruitgegeven met vlaggetjes in 1960) vormde de basis van ons spel. Maar… dat waren allemaal profrenners. Hoe konden we dan in godsnaam een liefhebberswedstrijd als de Vredeskoers naspelen? Bovendien werd deze Vredeskoers in Oost-Europa gereden en daar kende men geen beroepsrenners. Dat was dus een probleem. Konden we met enige moeite met minder bekende profs toch nog zogezegde amateurploegen uit het westen op de been brengen, dan was dit totaal uitgesloten wat Oost-Europa betreft. En dààr boden die ruimtevaarders de uitkomst. In een reeks van prentjes die bij de chocolade Jacques zaten, werden namelijk ook de Russische en Amerikaanse ruimtevaarders opgenomen. En dus kleefden wij die prentjes op een kartonnetje en kon er zo toch alvast een Russische ploeg deelnemen. En, jawel, ook de Amerikanen vormden een ploeg, want op het vlak van wielrennen was (en ben) ik geobsedeerd door alles wat “exotisch” is en het Amerikaanse wielrennen was dat in die tijd zeker en vast ook!
En daarom heb ik dus speciale herinneringen aan mannen als Gagarin of Titov, maar ook aan John Glenn of Alan Shepard. Ik wou dan ook als illustratie dat fameuze prentje uit de chocoladereep plaatsen, maar dat is helaas niet terug te vinden op het internet. Daarom heb ik geopteerd voor een zwart-wit afbeelding die het dichtst in de buurt komt.

Ronny De Schepper

(*) In de vorm van misselijkheid. Vandaag de dag lijdt ongeveer 60% van alle astronauten die een eerste vlucht maken aan deze ziekte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.