Onze landgenoot Bram Schittecatte is vijf jaar geleden in Oudenaarde wereldkampioen geworden bij de journalisten. Bij de vrouwen ging de zege naar de Nederlandse Mady Kleeven. In de categorie tussen 45 en 60 jaar was de Italiaan Graziano Calovi de sterkste. Bij de zestigplussers tenslotte kaapte een andere Nederlander, Peter De Jong, de zegebloemen weg. Het is vooral deze reeks die ons interesseert, want hierin kwam ook Blommenkind Erik Westerlinck aan de start…

_MG_2724

Met een negende plaats deed hij het allesbehalve slecht en Luc De Ryck, de burgervader van zijn geboortedorp Temse, was er dan ook als de kippen bij om hem geluk te wensen. Toch had er méér ingezeten, verklaarde Erik na afloop: “Ik blijf toch wel een beetje met een wrang gevoel zitten. Wij waren samen met de dames gestart waardoor de groep vrij groot was bij de vliegende start aan de voet van de Volkegemberg. Zoals mijn passage in de Alpen deze zomer ging ik weer heel vlot naar boven en kwam ik bij de eersten postvatten. Maar op 150 meter van de top gaat de Volkegem over van asfalt in kasseien met daar een gootje ernaast. En o.a. Noël Truyers liet mij niet direct toe in het gootje zodat ik die afstand op de kasseien heb moeten afleggen en daar moet je natuurlijk dubbel zoveel in je krachtenarsenaal putten.”
“Ik zat toen bij die kopgroep van zeven maar op de kasseien van de Holleweg moest ik ze meter per meter laten wegrijden. Na nog een tijdje alleen rijden werd ik dan opgeslorpt door de achtervolgers waar ik mij dan opnieuw wat heb kunnen herstellen. Het ging zelfs zo goed dat ik bij de volgende beklimming van de Volkegem plots weer 100 meter voorlag op de rest zonder het te weten. Alleen verder rijden zat er echter zeker niet in op dit zware parcours, dat op aangeven van Johan Museeuw met een ronde werd ingekort. Je kunt je voorstellen!”

Toch heb je gereputeerde namen achter je gehouden, zoals Wim Van Rooy, die misschien te veel in beslag werd genomen door de publicatie van zijn boek vorige week. Anderzijds werd je wel in de luren gelegd door de pas gepensioneerde André Meganck: “André Meganck heeft mij ook enorm verrast. Hij deed meer dan zijn deel van het kopwerk in onze groep. Achteraf heb ik wel met hem gepraat en sinds zijn op pensioeninstelling rijdt hij tenminste 300 km per week met enkele oud profs.”
“Samengevat, is het natuurlijk weer een verhaal van als, als, als… Maar ik geloof toch dat, had ik in het begin niet zo diep moeten gaan door in het gootje te kunnen rijden, ik misschien wel in die kopgroep had kunnen blijven. Met de nadruk op misschien natuurlijk. Maar al bij al was het een fantastische ervaring en ik heb ervan genoten,”
besluit Erik met de glimlach en dat is toch het voornaamste natuurlijk…
DE UITSLAG (20 deelnemers)
1 Peter De Jong (Nl) 1:07:19.425 40.28 km/h
2 Peter De Groot (Nl) op 1″
3 Robert Hoebeke (B) op 2″
4 Yosyf Pazyak (Oek) z.t.
5 Karl Rupp (D) op 1’6″
6 Noël Truyers (B) op 3’35”
7 André Meganck (B) op 5’50”
8 Hans-Ulrich Geike (D) z.t.
9 Erik Westerlinck (B) z.t.
10 Roberto Ronchi (It) z.t.
11 Angel Giner (Sp) z.t.
12 Wim Van Rooy (B) op 7’6″

Photos by GripGrab Media Crew | Martin Paldan & Renilde Mys

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.