Bill Medley werd geboren in Los Angeles. Als kind van twee muzikale ouders (zijn vader was bandleider en speelde saxofoon en zijn moeder zong en speelde piano) speelde muziek al op jonge leeftijd een belangrijke rol in zijn leven: hij zong in een kerkkoor en op school. Desondanks heeft hij nooit een officiële muzikale opleiding gevolgd.

21 bill medley

De Vlaming René Van Hoogten nam tijdens de tweede wereldoorlog dienst bij de koopvaardij-mariniers en strandde als gevolg van een ongeluk in Amerika. Tijdens zijn revalidatie werd hij een verzamelaar van Amerikaanse muziek met een voorkeur voor zwarte muziek en hij bezat de “feeling” wanneer een lied populair kon worden bij de grote massa. Hij keerde terug met een stapel platen naar België en kreeg het lumineuze idee om verder platen te importeren van Amerika om te distribueren over België. Zo kreeg hij zijn eerste fortuin bij mekaar. Wat hij zag van zijn broer met het Ronnex-label, zette hem ertoe aan terug te keren naar Amerika om zijn eigen platenlabel op te starten. En dit werd Moonglow. Maar niettegenstaande Ray Maxwell, zoals René zich in de VS liet noemen, een beminnelijk man was, zeer aangenaam in de omgang, had hij nog geen enkele artiest weten te strikken en overtuigde hij Rocco Granata om via Moonglow de wereld te veroveren, wat uiteindelijk ook lukte.Maar het grote lot won hij toch met The Righteous Brothers. En het toeval heeft Ray hierbij een handje geholpen zoals we zullen zien.
Op een bepaalde dag in 1961 deed Ray boodschappen voor vrouw en (twee) kinderen en hoorde een “sound” die zijn aandacht trok. Hij ging erop af en vond een groepje van vier die aan het oefenen waren in een garage. Bij kennismaking hoorde hij dat ze zongen onder de naam van The Paramours en kocht hun contract uit. Maar de pret was van korte duur want Bill Medley, lid van The Paramours werd bevriend met een lid van The Variations, namelijk de blonde god Bobby Hatfield en overtuigde Bobby om deel uit te maken van The Paramours. Bill vond dat zijn stem met die van Bobby “a match in heaven” was. Bill Medley zong daarbij de baritonpartij en Bobby Hatfield was de tenor. Hij stelde aan Ray voor dat ze onder hun beidjes verder zouden gaan i.p.v. als The Paramours. Maar onder welke naam dan? The Medleys en The Hatleys werd verworpen maar toen kwamen ze op een ander idee. Blanken zeiden “that’s cool”, maar zwarten spraken van “that’s righteous” en als die je zagen als vriend noemden ze je “brother”. The Righteous Brothers waren geboren. Hun eerste hit “Little Latin Lupe Lu” op het Moonglow label werd gretig opgepikt door de radiostations en steeg in de Billboard hitlijst.
Maar wat Ray Maxwell geflikt had, overkwam hem nu zelf toen Phil Spector op een dag een optreden meemaakte van deze “Blue-Eyed Soul Brothers” en zag hoe ze hun publiek inpakten. Spector contacteerde Ray en kocht hem uit door naast een lucratief bedrag Moonglow de rechten te laten houden op alle opnames buiten de US, Canada en de UK voor de volgende vier jaar. Phil haalde er Barry Mann en Cynthia Weil bij en samen creëerden ze met het “Wall of Sound”-procédé het meesterwerkje: “You’ve lost that lovin’ feelin’”. Het vervolg is algemeen bekend. “Unchained Melody” was een ander hoogtepunt voor het duo, al zingt Bill Medley hierop geen noot mee.In 1961 ontmoette hij Bobby Hatfield, met wie hij de Righteous Brothers vormde. Dit duo scoorde gedurende langere tijd veel hits.
Later begon Bill Medley aan een solocarrière: hij maakte in totaal niet minder dan soloalbums, maar toch scoorde hij slechts één nummer 1-hit en die had dan nog niks met zijn solowerk te maken! Dat was in 1988 toen hij met Jennifer Warnes (I’ve Had) The Time of My Life zong op de soundtrack van de film Dirty Dancing.
Wat zijn persoonlijk leven betreft, Bill Medley, who was a close friend of Elvis Presley, met his first wife Karen O’Grady (foto) in 1963 and they were married at the beginning of his music career. Their son Darrin was born in 1965, but they were divorced when Darrin was about five. Medley also married Suzi Robertson in 1970, and then Janice Gorham, but both marriages were soon annulled. He had a number of relationships with other women, including Darlene Love, Mary Wilson and Connie Francis.
In January 1976, his first wife Karen was raped and murdered by a stranger, and Medley decided to take time off from his music career to look after his 10-year-old son Darrin. The murder had not been solved and Medley employed a private investigator in an effort to track down the killer. On January 27, 2017, the Los Angeles County Sheriff’s Department announced that investigators used a controversial DNA testing method to solve the decades-old murder. The sheriff’s department said that the case “was solved through the use of familial DNA, which identified the killer,” who was named as Kenneth Troyer, a sex offender and fugitive killed by police in 1982.
Medley married his current wife Paula in 1986 and they have a daughter, McKenna. Their daughter is also a singer and she performs with Medley as his duetting partner on “Time of My Life” in his tour.

Raymond Thielens (met dank aan Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.