Het Glastonbury Festival ontstond in 1970 nadat oprichter en organisator Michael Eavis een bluesfestival met onder andere Led Zeppelin bijgewoond had. Hij wilde een soortgelijk evenement organiseren en deed dit in het dorpje Pilton, nabij Glastonbury. Tegenwoordig wordt het festival nog steeds door Eavis georganiseerd, wat het hoofdpodium betreft. Andere podia worden door andere partijen, waaronder Greenpeace geregeld. Op technici en beveiligingsmedewerkers na, zijn alle medewerkers van het festival vrijwilligers. Zij worden ‘betaald’ door middel van een gratis toegangskaart en transport van en naar het festival. De winst die het festival maakt, wordt aan goede doelen geschonken.

Het eerste festival in 1970 was een kleinschalig evenement met zo’n 1500 bezoekers. Het droeg de naam Pilton Festival en de toegangsprijs bedroeg £ 1. Er waren onder andere optredens van Al Stewart en Marc Bolan. Een jaar later was het festival gratis en kwamen er twaalfduizend bezoekers. David Bowie, Hawkwind, Melanie en andere artiesten traden op. Van het concert is een film, Glastonbury Fayre genaamd, uitgebracht.
Het zou enkele jaren duren voor er een nieuwe editie kwam. In 1978 werd er een minifestival gehouden nadat zo’n vijfhonderd personen ten onrechte dachten dat er een festival zou zijn.
De festivalbezoekers van Glastonbury zijn dan ook altijd een beetje speciale gasten. Dat heeft te maken met het feit dat de locatie van het festival te maken heeft met niets minder dan… de Graal!
Volgens bepaalde bronnen zou Jozef van Arimathea het bloed van Jezus aan het kruis hebben opgevangen in een beker, de Heilige Graal dus. Hij was ook degene die Jezus van het kruis haalde en in een linnen doek wikkelde. Daarna vroeg hij aan Pontius Pilatus om het lichaam in een (ongebruikt) graf in zijn tuin te mogen begraven.
Na de verrijzenis van Christus zou Jozef van Arimathea, met twaalf volgelingen en in het bezit van de Graal, als tinhandelaar in het Britse Cornwall zijn terechtgekomen, waar inderdaad tin werd ontgonnen. Daar zou hij zijn staf hebben geplant in Glastonbury, waar sindsdien een struik het hele jaar door in bloei staat. Nog altijd trouwens. En er is een bron die rood kleurt omdat het bloed van de Graal erin vergoten werd. Al zou het natuurlijk ook kunnen dat het gewoon roest is.
Niet toevallig wordt in Glastonbury ook het graf van de al dan niet mythische koning Arthur en zijn echtgenote Guinevere gesitueerd, dat in 1184 werd “ontdekt” (Matthews, p.45). En al is het graf zeker een vervalsing, het jaarlijkse rockfestival dat er plaatsvindt, wou duidelijk meer zijn dan gewoon een popconcert. Het is een wonderlijke mix van christelijk geloof met heidense riten.

Ronny De Schepper

Referentie
John Matthews, De Heilige Graal, de belichaming van een droom, Amsterdam, De Driehoek, 1992

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.