Het is vandaag al vijftig jaar geleden dat de Brusselse wielrenner Désiré (“Dis”) Keteleer is overleden. Keteleer was actief als beroepsrenner van 1942 tot 1961.

20 dis keteleer

Keteleer was een heel goed en snel renner. Modelknecht Keteleer was zodanig gegeerd dat hij in een carrière van bijna twintig jaar – hij was de veertig voorbij toen hij er een punt achter zette – liefst negentien verschillende broodheren diende. Tot drie-vier keer per seizoen wisselde hij van ploeg, naargelang van het land waarin hij moest koersen. In de periode van de Giro, een ronde die hij acht keer reed, hoorde hij echter bij Fausto Coppi, de grote campionissimo van het schiereiland, en diens legendarische Bianchi-formatie. Dan hoef je geen ritten te winnen. Onze landgenoot moest er vooral voor zorgen dat de meester in de best mogelijke positie werd afgezet aan de voet van de slotklim. Drie keer leverde dat Fausto eindwinst op.

24 dis keteleer

Deze indrukwekkende wieleratleet met een bijzonder sterk doorzicht wendde daarna zijn talent vooral aan ten bate van Fred De Bruyne, die hij drie maal aan succes hielp in Luik-Bastenaken-Luik.

18 dis keteleer

In totaal behaalde hij 37 overwinningen bij de beroepsrenners o.a. in de Waalse Pijl, de Elfstedenronde en de Ronde van Romandië. In deze ronde heeft hij ook verscheidene ritten gewonnen, net zoals in de Ronde van Zwitserland, Italië, Duitsland en België. In zijn lange carrière heeft hij ook heel wat mooie ereplaatsen behaald o.a. in de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Brussel, Gent-Wevelgem en Parijs-Nice.

Ronny De Schepper

Referentie

Paul De Keyser, Désiré Keteleer: “Dis” moest niet winnen, Het Nieuwsblad 27 april 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.