De Nederlandse ex-wielrenner John den Braber, die vijf jaar geleden deelnam aan het wereldkampioenschap voor de pers (*), viert vandaag zijn vijftigste verjaardag.

Hij begon op de piste (zie foto in ’t Kuipke) in 1989, waarbij hij meteen nationaal kampioen werd over de kilometer en in de puntenkoers, maar hij schakelde in 1990 toch over naar de weg. Daar won hij de Teleflex Tour en blonk uit in Olympia’s Tour.
Een jaar later won hij de Ster van Brabant en was hij opnieuw een uitblinker in de Teleflex en Olympia’s Tour en ook in de Ronde van België voor amateurs.
Het jaar daarop werd hij daarin derde in het eindklassement na Rufin De Smet en Frank Corvers. In Olympia’s Tour won hij niet minder dan drie ritten en hij won ook het Circuit de la Sarthe (voor amateurs).
In 1993 won hij alweer twee ritten in Olympia’s Tour en werd ook nog nationaal kampioen op de weg bij de amateurs.
Na alweer drie ritoverwinningen in Olympia’s Tour in 1994 mocht hij op het einde van het seizoen dan toch eindelijk als stagiair aan de slag bij de ploeg van Jan Raas (WordPerfect).
Toch werd zijn stagecontract niet omgezet in een profcontract zodat hij in 1995 alweer een rit kon winnen in Olympia’s Tour en ook in de Ronde van Zweden. Nu bood Collstrop hem op het einde van het jaar een stagecontract aan. Dat mondde in 1996 dan wél uit in een profcontract, maar successen bleven uit. Daarom moest hij in 1997 overstappen naar Foreldorado-Golff, maar ook dat werd geen succesverhaal.
John werd dan maar weer liefhebber en toen in 1999 het mondiale wielrennen veranderde, kreeg hij dan toch opnieuw onderdak bij het Axa Cycling Team, waar hij vier jaar zou blijven. Toch kon hij met dit team opnieuw deelnemen aan zijn geliefde Olympia’s Tour en uiteraard weer met succes: 1x eerste, 2x tweede en 1x derde.
Ondertussen was hij ook weer actief op de piste, waar hij in 2000 nationaal kampioen werd in de puntenkoers en tweede in de ploegkoers, waar hij samen met Wilco Zuijderwijk enkel het onderspit moest delven tegen het succesduo van Robert Slippens en Danny Stam.

Ronny De Schepper

(*) Hij zou uiteindelijk derde worden in zijn kategorie (tussen 45 en 60 jaar).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.