Gewoonlijk is het BRT-captatie van de Happening van het Festival van Vlaanderen in de Gentse Sint-Pietersabdij (foto houseofweddings.com) slechts een surrogaat voor diegenen die niet lijfelijk aanwezig kunnen zijn. Vorige zaterdag (*) zullen de thuisblijvers zich allicht echter veel gelukkiger gevoeld hebben dan de moedigen die het helse weer trotseerden. Meteen kreeg deze uitzending een nadrukkelijker belang dan zo maar een “namiddagopvullertje”.

Helaas bleef ze echter technisch toch in dat sukkelstraatje van de nochtans vlotte presentator Fred Brouwers zich bewegen, terwijl we naar de inhoud het raden hadden (**). Hetzelfde gebeurde ook met een aantal muzikale optredens. Of als de klank er dan tóch doorkwam, was de kwaliteit van een dermate slecht gehalte dat men onmogelijk van de uitvoering kon genieten. Dat was bijvoorbeeld het geval met de Bulgaarse pianist en met de Belgische popgroep Nacht und Nebel, zij het dat deze laatste mét klank wellicht nog minder te genieten waren. Miriam “Lee” Thijs was verder ingehuurd als enthousiast element. “Ik zou wel kunnen dansen“, zei ze en, eerlijk gezegd, dat hadden we liever gezien dan haar interviewtjes die van een bedroevend oppervlakkig niveau waren. Overigens onderbraken deze telkens de muziekuitvoering, wellicht om aan te duiden dat het hier om een “happening” ging en niet om “serieuze” optredens. Iets waarmee de liefhebbers van Philip Catherine en de TV-realisator die bepaalt welke beelden op welk ogenblik moeten worden uitgezonden het minder gemakkelijk heeft met zijn découpages. (**)

Ronny De Schepper

(*) Kan er iemand op basis van de genoemde artiesten mij zeggen over welk jaar dit gaat? (Patrick Nebel stierf op 15 maart 1986, voorlopig ga ik er dus van uit dat we het over september 1985 hebben.)
(**) Twee zinnen die grammaticaal niet kloppen en die ik, zoveel jaar na de feiten, niet eens meer begrijp… (Ik heb de indruk dat ik op een bepaald moment een stuk tekst “in blok” heb gezet, dat dan op een verkeerde plaats is terecht gekomen.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.