Vandaag wordt de renner uit Lochristi, Etienne Cotman, tachtig jaar…

Etienne Cotman reed voor Wiel’s-Groene Leeuw, maar het was vooral als onafhankelijke dat hij succes behaalde. Met name in de Ronde van de Toekomst van 1963 werd hij zowel eerste, tweede als derde in enkele ritten, wat hem – meen ik me te herinneren, want ik heb er geen bevestiging van gevonden – in Parijs de puntentrui opleverde (*).
Van de Ronde van de Toekomst herinnert Cotman zich vooral de strijd met de Rus Joeri Melikov. ‘In de rit Bordeaux-Pau zaten we met vijf man voor,’ vertelt hij in Het Nieuwsblad. ‘Op het autocircuit werd ik door de Rus geklopt op de meet. De rit van Troyes naar Parijs, daar kon ik hem kloppen op de piste. Hij had geen ervaring met de piste, en reed gewoon op halve hoogte. Ik reed samen met Eric De Munster helemaal van boven. Mijn maat zat al met schrik bovenaan de piste, en ik liet mij als een steen naar beneden vallen en klopte Melikov die dag.’
Dat jaar won hij ook een etappe in de Ronde van België (in Deinze) en won hij de openingswedstrijd voor onafhankelijken (een nevenorganisatie van de Omloop Het Volk destijds), wat men op de foto kan zien. De vierde renner (waarbij geen naam staat) is Noël De Meulenaere: is dat nu de later fameuze rennersmakelaar?
Vooral dat exploot in de Toekomstronde zorgde ervoor dat ik een supporter werd van Etienne en ik heb het jaar daarop met hem daarover dan ook gesproken op de kermiswedstrijd te Temse. We stonden op de drempel van De Gulden Cop, dat weet ik nog heel goed. (Wellicht was Erik Westerlinck daar ook bij.)
Dat jaar (in 1964 dus) won Cotman nog een rit in de Tour de St.Laurent (Canada), maar dat was helaas zijn laatste exploot.
Cotman in Het Nieuwsblad: ‘In 1965 werd ik beroepsrijder. Ik won niet meer, en stopte na de Ronde van Spanje. Ik voelde gewoon dat ik iets tekort had: ik ging elke dag bij dokter De Moor langs om mijn bloeddruk te laten meten, maar ik zei ‘zo kan ik geen heel jaar koersen, met mijn zak druivensuiker’. Ik begon niet aan het spul, en zo werd het een ongelijke strijd. Spanje was het eindpunt: op die manier wilde ik niet meer voortdoen, ik kwam elke dag steendood toe.’

Ronny De Schepper

(*) Nadat ik het interview in Het Nieuwsblad heb gelezen, moet ik toegeven dat ik vrees dat de trui uiteindelijk naar Melikov is gegaan.

Referentie
Geert Herman, Etienne Cotman: ‘Knijp uw remmen maar dicht, zei Berten De Kimpe’, Het Nieuwsblad 24/5/2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.