Over het ontstaan van het begrip “O.K.” heb ik zeker al een tiental versies gelezen. Vandaag brengt Alcide alweer een nieuwe verklaring aan.

Volgens hem is het vandaag 180 jaar geleden dat “Le terme OK est accepté comme mot officiel.”
Maar wat betekent dàt in godsnaam? “Accepté”? En door wie? En “mot officiel”, wat wil dat zeggen? Dat het in de Oxford Dictionary werd opgenomen? (In mijn exemplaar staat enkel “okay”, maar als voorbeeld staat er wel: “Have they given you their OK?“)
Maar goed, dan hebben we het nog niet gehad over de verklaring van het ontstaan die Alcide eraan geeft: “Expression utilisée par le politicien Martin Van Buren qui venait de Old Kinderhook (O.K.).”
Old Kinderhook ligt overigens in New York en niet in Canada, zoals men in het geval van Alcide zou veronderstellen. En Martin Van Buren (1782-1862) was de achtste president van de Verenigde Staten (1837-1841). Hij was de eerste president die geboren werd als Amerikaans staatsburger, want zijn voorgangers waren geboren als Britse onderdanen vóór de Amerikaanse Revolutie. Anderzijds is hij ook de enige president die Engels niet als moedertaal sprak, want hij sprak Nederlands (hij werd geboren als Maarten Van Buren).
Zijn regering werd anderzijds grotendeels gekenmerkt door de economische problemen van zijn tijd, dat was dus alvast niét O.K. Hij werd tot zondebok bestempeld voor de depressie en werd “Martin Van Ruin” genoemd door zijn politieke tegenstanders. Van Buren werd dan ook weggestemd na vier jaar ten voordele van William Henry Harrison.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.