Vandaag wordt de Italiaanse wielrenner Giancarlo Bellini 75 jaar. Ik herinner mij hem vooral omdat hij eens van zijn kopman Roger De Vlaeminck een rit “moest” winnen. Daarmee bedoel ik: net zoals Vic Van Schil in die fameuze Luik-Bastenaken-Luik zei dat hij zijn kopman en medevluchter Eddy Merckx desnoods als eerste over de streep zou dràgen, zo weigerde Bellini ook de overwinning in de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland 1975, maar De Vlaeminck “dwong” hem uiteindelijk om als eerste over de meet te rijden (hij gaf hem een duw, meen ik me te herinneren).

Merckx eindigde die rit als derde op 28 seconden. Dat is ook de fameuze Ronde van Zwitserland die De Vlaeminck zou winnen met 55 seconden voorsprong op Merckx.
De Vlaeminck had op dat moment al de proloog (een klimtijdrit) gewonnen, de eerste rit, in de tweede rit werd hij tweede na Ottavio Crepaldi, in de derde rit behaalde hij nogmaals de overwinning, in de vierde rit was hij weer tweede (deze keer na Bert Pronk) en de vijfde rit won hij opnieuw.
In de achtste etappe zou De Vlaeminck het onderspit moeten delven tegen Merckx, maar een dag later nam hij al weerwraak door de rollen om te keren. Ook in de afsluitende tijdrit bleef hij Merckx de baas.
Toch heb ik even getwijfeld of het niet over de derde etappe van de Ronde van Romandië van 1976 ging, want toen won Bellini vóór Gimondi en De Vlaeminck. Maar als De Vlaeminck hem toen zou hebben geduwd, dan zou hij natuurlijk gedeklasseerd zijn en dan was Gimondi gewonnen.
1976 was overigens Bellini’s gloriejaar: hij won toen het bergklassement in de Ronde van Frankrijk en was ook zestiende in de einduitslag.
Zijn beste uitslag in de Giro was dan weer twaalfde in 1978 toen hij ook de twaalfde etappe heeft gewonnen.
Desondanks mochten we misschien wat meer verwachten van Bellini, die als amateur in 1970 toch de Baby Giro heeft gewonnen. Hij is dan echter prof geworden in de ploeg van Eddy Merckx en daar heeft hij blijkbaar geen enkele kans gekregen om uit te blinken. Het duurde tot hij overstapte naar Brooklyn vooraleer hij tot ontplooiing kon komen.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.